Systrarna Smulders från Nederländerna är VM-etta och VM-tvåa i BMX. Foto: SVT

Bäst i världen och systrar – coachade BMX-tjejer i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår BMX-veckan, och i Uppsala hölls på måndagen ett dagsläger för tjejer. På plats fanns två elitcyklister i världsklass, systrarna Laura och Merel Smulders.

– Vi har bara tre timmar på oss och vill att tjejerna ska ha kul med oss under den tiden, säger Merel Smulders.

Laura och Merel Smulders är från Nederländerna och kom etta respektive tvåa i VM i Baku i juni. Under måndagen var de på plats vid BMX Arena vid Gränby Sportfält.

– Det känns riktigt bra att se tjejerna här idag. Jag vill hjälpa dem vidare i sporten, ha kul och kanske ser vi dem inom några år på världsscenen, säger Laura Smulders.

Ge nya mål och drömmar

Johan Waltari är en av de som anordnade lägret och valde att bjuda in elitcyklisterna med förhoppning om att de ska ge tips och nya mål till deltagarna. Han anser att dagen är viktig.

– Tjejerna måste få mer uppmärksamhet, det är en sport som ofta fokuserar på killar och då är det extra viktigt, säger Johan Waltari.

Johan Waltari Foto: SVT

Modig sport

Femton tjejer var på plats från Sverige, Danmark, Norge och Finland. En av dem var Vendela Rosenblom från Hallstavik. Hon har tränat och tävlat i BMX i fem år och har nu målet inställt på att få en placering i EM, VM eller OS.

Vendela Rosenblom Foto: SVT

– Det är roligt att träffa några som är riktigt duktiga på att cykla. Man behöver vara ganska modig i BMX och det gillar jag. Tjejer kan också utföra modiga sporter, säger hon.

Se klippet ovan och ta del av tjejernas cykling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.