Verket som samlar allt man vet om Uppsala domkyrka

Publicerad

Det tog över tio år, men nu är det färdigt – bokverket om Uppsala domkyrka. I åtta böcker har man samlat allt man vet om denna Nordens största katedral.

– En sak som överraskade mig är att materialet var så kolossalt omfattande. Redan från medeltiden finns det en hel del skriftligt källmaterial. När man sedan kommer fram till 1500-, 1600- och 1700-talen är det hur mycket som helst, säger Herman Bengtsson, som är huvudredaktör för hela bokserien.

Han sitter i ett stort och ljust hörnrum på Upplandsmuseets kansli. På väggen hänger ett antal olika affischer med motiv av Domkyrkan. Nedanför fönstren strömmar Fyrisån förbi. Herman Bengtsson är konsthistoriker och har lett projektet med böckerna om Domkyrkan.

Video: Det här visste du inte om Uppsala domkyrka

Projektet med att samla in allt man vet om Uppsala domkyrka påbörjades 2003. Femton olika författare har varit med och skrivit under åren. Det resulterade i åtta rejäla böcker på sammanlagt över 4.000 sidor.

Åtta stora böcker

– De innehåller först och främst en skildring av Domkyrkans historia, från medeltiden och fram till i dag. Sedan blir det så kolossalt mycket annat än bara byggnadshistoria och konsthistoria. Det handlar om Uppsala stad genom tiderna, om olika människor som har levt i stan. Det blir en väldigt bred skildring på det sättet.

Video: Så har domkyrkan förändrats genom åren

Böckerna innehåller även en del om Gamla Uppsala kyrka eftersom den var domkyrka från början.

Nya upptäckter görs fortfarande

Ambitionen har varit att skriva ner precis allt som finns att veta om Domkyrkan, men nya upptäckter görs hela tiden.

– 2011 har man börjat arbeten, lyft golv och det pågår fortfarande arbeten. Då dyker det hela tiden upp saker. Man vet aldrig vad som kan dyka upp, det finns ju arkiv över hela världen.

Herman Bengtsson tror ändå att det mest relevanta och intressanta finns med i böckerna. De ingår i serien Sveriges kyrkor. Det kommer även en nionde del skriven av Göran Lindahl som ska heta ”Ett samtal om domkyrkan”.

Författare i projektet: Cecilia Aneer, Herman Bengtsson, Oloph Bexell, Ronnie Carlsson, Markus Dahlberg, Göran Dahlbäck, Anders Dillmar, Inger Estham, Hans Göthberg, Christian Lovén, Pia Bengtsson Melin, Jakob Lindblad, Anna Nilsén, Örjan Simonsson, Axel Unnerbäck

Huvudfotograf: Olle Norling, Upplandsmuseet

Redaktör: Herman Bengtsson

Finansiering: Huseliusfonden som förvaltas av Vitterhetsakademien i Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala domkyrka

Mer i ämnet