Boendet där de äldre får resa – med VR

Uppdaterad
Publicerad

På äldre och ålder- och demensboendet Karljohangården provar man gärna ny teknik och nu har har man köpt in ett par VR-glasägon till sina boende. En teknik där de boende kan resa utomlands virituellt.

På äldre och demensboendet Karljohangården provar man gärna ny teknik och nu har har man köpt in ett par VR-galsögon till sina brukare.

93-åriga Britt

En av de som testat är 93-åriga Britt. Med VR-glasögonen åker hon gondol i Venedig och är på safari bland vilda djur på savannen.

– Det är väldigt trevligt för att det är så vackert!, säger hon.

På Karljohangården i Uppsala är man pigg på att låta de boende prova på ny teknik som till exempel Pokemon Go och så nu VR-glasögon

– Det är viktigt tycker vi att de boende får vara med på det alla andra pratar om, säger Jessica Thunander, personal på boendet.

Välmående

Och personalen märker att välbefinnandet hos de boende ökar.

– De mår bättre på alla vis såklart. Stimulans, säger Jessica Thunander, personal på boendet.

– Många har uppvisat nytt lugn, säger Ida Forslund som arbetar på hemmet.

– Så länge de inte utvecklas avvecklas de, och det vill vi ju inte, säger Jessica Thunander.

I klippet ovan kan du se och höra vad Britt tyckte om resan.

Läs mer: VR är här för att stanna

Läs mer: Experten reder ut VR

Virtuell verklighet

”Virtuell verklighet (engelska virtual reality), VR, ävenvirtual world, virtual environment,datorgenererad skenvärld i vilken användaren upplever sig vara och agera.

Till skillnad från ”skrivbords-VR” (engelska desktop VR), där användaren sitter framför en ordinär grafikskärm, innebär virtuell verklighet i egentlig mening (engelska immersive VR) att användaren upplever sig helt ”nedsänkt” i den virtuella världen. Den visuella upplevelsen är grundläggande. En nu vanlig metod är att använda två små bildskärmar, en för vartdera ögat för att ge djupseende, inbyggda i en hjälm försedd med anordningar som känner av huvudets läge och orientering.

Graden av realism varierar med tillämpningen. I vissa sammanhang finns ingen upplevbar värld att härma, t.ex. när det handlar om en värld av abstrakta matematiska begrepp eller en värld där en forskare kan undersöka och sätta samman molekyler.”

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.