För tillfället går omkring 100 elever i de så kallade sprintklasserna i Bolandsgymnasiets lokaler. Kommunen har nu beslutat om att utvidga verksamheten, med tanke på det stora antal nyanlända som kommit den senaste tiden.
Fokus på nyanlända
Sammanlagt ska 400 elever gå på gymnasiet, vars undervisning kommer utgå ifrån förberedelse och introduktion inför den ordinarie gymnasieutbildningen. Gymnasiet öppnar i höst, och planeringen är för tillfället i full gång. Bland annat måste skolans lärarkompetens utvärderas. Det rapporterat UNT.
– Vi är i ett exceptionellt läge inför hösten och behöver alla platser vi kan få. Normalt skulle gymnasieskolan organisera för cirka 300 elever på språkintroduktion. Till hösten har vi totalt 1200 elever så vi kommer att behöva det nya sprintgymnasiet i flera år framåt, säger chefen för den kommunala gymnasieskolan Erik Ojala till tidningen.
Elevtryck
Samtidigt ska även de andra skolornas sprintklasser utökas. Tanken är att ytterligare 800 elever ska kunna tas emot.
Tidningen: Innebär det här att kön för att få börja skolan för ensamkommande barn kommer att försvinna?
– Vi får inte ut alla i dag. Men med hjälp av sprintgymnasiet kommer vi att kunna kartlägga fler och slussa dem vidare ut på andra gymnasieskolor i kommunen, säger Erik Ojala till UNT.
Nedläggningen 2015
Det var i våras 2015 som utbildningsnämnden i Uppsala kommun tog beslutet om att lägga ned Bolandgymnasiet och GUC. Anledningen sades vara det låga elevantal och den utveckling av den som man sett under de senaste åren. Många av programmen flyttades till andra skolor, likaså eleverna som gick på skolan – men flera program lades också ned.
Sen dess har lokalerna, bortsett ifrån sprintverksamheten och några ej avslutade utbildningar (som planeras vara avslutade 2017), stått tomma.