Stort område i Uppsala avspärrat Foto: svtVisa alla (5)
Visa alla (5)

Polisens bombgrupp vid Birger Jarl

Uppdaterad
Publicerad

Det var en reseskrivmaskin i den mystiska portföljen, konstaterar polisen

Polisen undersökte den mystiska väskan under måndagen och konstaterade att väskan innehöll en reseskrivmaskin. Det har inte funnits något hot, känt för polisen i detta konstaterar polisens presstalesperson, Christer Nordström.

– Vi är glada över att det inte var något värre, säger Christer Nordström.

Målet avskrivs troligen under morgondagen.

Centrala Uppsala avspärrat

Nationella bombstyrkan var under måndagen på plats vid restaurang Birger Jarl i Uppsala då polisen upptäckt en ”konstig” väska som stod lutad mot väggen.

Polisen spärrade av Nedre Slottsgatan och Drottninggatan upp mot slottet ända bort mot Stadsparken i Uppsala. Det efter att ett larm inkom strax efter klockan 12.30 på måndagen.

– Vi har hittat en väska som det är något konstigt med som står lutad mot väggen vid restaurang Birger Jarl, säger Christer Nordström, polisens presstalesman i Uppsala.

Det var en portfölj som har hittades och assistans begärdes från Nationella bombskyddet i Stockholm. Enheter fanns efter klockan 14 på plats i Uppsala.

Restaurangen har två gånger under det senaste året utsatts för granatattacker.

– Det finns i nuläget inga hot mot restaurangen, säger Christer Nordström.

Bussarnas och trafikanter påverkas

Även busstrafiken påverkades av avspärrningarna. De hållplatser som påverkades var framförallt  Akademiska södra, Akademiska sjukhuset och Svandammen. Det gäller linjerna 1,3, 8, 12, 14, 100 och 101.

– Det är ett ganska stort område som är avspärrat och vi avvaktar nu och ser vad bombstyrkan kommer fram till, sade Christer Nordström då.

Oklart innehåll

Strax innan 16.30 tog bombgruppen med sig väskan med hjälp av roboten. Föremålet är alltså säkrat. Det innebär också att alla avspärrningar snart kommer att släppa.

– Vi vet än inte vad som finns i väskan, det lär vi få veta senare under kvällen. Jag har heller inget klockslag på när vi kommer släppa på alla avspärrningar, men det lär inte dröja så länge, sade Christer Nordström.

Strax innan klockan 17 hävdes alla avspärrningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer