Foto: SVT

Bombsäkert studierum invigs på Ekonomikum

Uppdaterad
Publicerad

Ett bombsäkert studierum invigs snart vid Ekonomikum på Uppsala universitet. Ett skyddsrum har gjorts om till en modern studieyta, utifrån studenternas egna behov.
– Att det var ett skyddsrum gav oss lite utmaningar, säger Peter Götlind, intendent på Ekonomikum.

På Ekonomikum har de tidigare testat att göra vanliga läsplatser. Men Peter Götlind säger att det inte har mottagits på önskat sätt och att det slutade med att ingen ville vara där. Nu satsar de stort för att förbättra studenternas studiemiljö.

– Det var framförallt vår arkitekt Jonas Kjellander som tidigare har jobbat med både ljussättning och pedagogiska miljöer som kom med förslaget, säger han.

Eftersom det är ett skyddsrum innebär det att det inte finns några fönster i hela rumet. För att lösa detta har man satt in över 200 ljuskällor och en gaseld som finns i mitten av rummet. Men trots att rummet ändå kan se mörkt ut, ska det snarare göra studenterna piggare.

– Ljuskällorna motsvarar den kontrast som vi har när vi är ute i naturen. Vi förväntar oss fantastiska resultat för studenterna, säger Peter Götllind.

Kostat pengar och tagit tid

Redan 2013 togs beslutet om att bygga studieytan men bygget har stött på flera problem som har kräft flera speciallösningar. Detta med anledning av att det är ett skyddsrum. Den totala kostnaden för studiemiljön blev 14 miljoner kronor.

– Det här har tagit lite längre tid än vad vi önskat. Men det har också gjort att när bygget kommit i gång så har budgeten varit fast för alla underentreprenörer. Det har också varit en mjuktidsgräns så vi har fått hög kvalitet utan att pengarna sprungit iväg. Sedan är det ju dyra platser. Det har varit stora utmaningar med att bygga något bra i ett skyddsrum, säger Peter Götlind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer