Majoriteten av mäklarna tror på prisökning. Foto: SVT

Bostadspriserna kan öka

Publicerad

I den senaste enkäten bland Fastighetsbyråns mäklare säger 51 procent av dem som svarat att de tror på stigande priser på bostadsrätter nästa år. 46 procent tror på stillastående priser.

Trots att det nära på rådde stiltje på bostadsmarknaden under hösten fortsätter många mäklare att se optimistiskt på framtiden. I den senaste enkäten bland Fastighetsbyråns mäklare säger 51 procent av dem som svarat att de tror på stigande priser på bostadsrätter nästa år. 46 procent tror på stillastående priser, medan tre procent bedömer att priserna kommer att sjunka.

När det gäller villor tror 54 procent att priserna kommer att öka.

”Lågt utbud”

”De flesta hänvisar till det låga utbudet som de tror kommer att bestå under nästa år. Amorteringskravet har dämpat efterfrågan på bostadsmarknaden något. Samtidigt har det tyvärr lett till inlåsningseffekter som gör att utbudet minskar”, skriver Lars-erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån, i en kommentar.

Det är dock färre som tror på stigande priser i Stockholm, medan fler än snittet tror att priserna i Malmö kommer att öka.

Enkäten genomfördes under december och 407 av cirka 1 000 tillfrågade mäklare i hela landet svarade.

Uppsala

I Uppsala län fanns det i mitten av december omkring 1500 bostadsrätter ute till försäljning. Genomsnittpriset per kvadratmeter låg på omkring 33 500 kronor, och den procentuella prisutvecklingen de senaste tre samt tolv månaderna var nedåtgående – 7 respektive 3 procent. Snittpriset per såld bostadsrätt låg på omkring 2,1 miljoner kronor, enligt Mäklarstatistik.

När det kommer till villor fanns det i mitten av december omkring 500 objekt. Snittpriset var då på omkring 3,2 miljoner där kvadratmeterpriset landade på omkring 25 000 kronor. Till skillnad från bostadsrätter ser villorna en procentuell prisökning de senaste tre respektive tolv månaderna – 3 procent och 12 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.