– Bostadspriserna i Uppsala påverkar utvecklingen i hela länet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef Svensk Mäklarstatistik. Foto: TT

Bostadspriserna går neråt i Uppsala län

Publicerad

I Uppsala län bryts trenden med stigande bostadspriser. Priserna på bostadsrätter i länet har nämligen minskat sedan förra året.

Enligt Svensk Mäklarstatistik låg snittpriset på en bostadsrätt i Uppsala län på 34.679 kronor per kvadratmeter under perioden augusti–oktober i år. Det är en minskning med en procent i jämförelse med samma period förra året.

Trendbrott

En procents minskning kan tyckas liten, men enligt Svensk Mäklarstatistik är det ett tecken på ett trendbrott.

– I storstadslän som Uppsala ser vi att priserna har stannat av, framförallt när det gäller bostadsrätter. I Stockholms innerstad har det till exempel stått still i ett år nu, säger Per-Arne Sandegren, analyschef Svensk Mäklarstatistik.

Störst minskning i Östhammar

I Östhammar har priserna minskat med fem procent i jämförelse med samma mätperiod förra året. En bostadsrätt där kostar i snitt 14.018 kronor per kvadratmeter. Prisnedgången i länet beror dock inte bara på bostadsmarknaden i Östhammar.

– Uppsala stad är så stor att det styr hela länets utveckling, och det har också sålts en liten mindre andel bostadsrätter i Uppsala, av det enkla skälet att priserna är så mycket högre i Uppsala än i de andra kommunerna, säger Per-Arne Sandegren.

Mest har priserna ökat i Håbo och Knivsta. Där har priserna ökat med 17 respektive 16 procent i jämförelse med samma period 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.