De senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter i Uppsala kommun ökat med 3 procent Foto: TT

Bostadsrättspriserna stiger i Uppsala län

Publicerad

Priserna på bostadsrätter i Uppsala län fortsätter att stiga. Det visar en ny sammanställning som är gjord av Svensk Mäklarstatistik.

Det råder stor brist på bostäder i Uppsala län. Efterfrågan är stark och man ser en tydlig ökning på bostadsrättspriserna.

Första januari 2015 låg snittpriset på 33.000 kronor per kvadratmeter i länet och nu har det ökat till 35.000 kronor per kvadratmeter. Enligt Svensk Mäklarstatistik ser man nu att priserna har stagnerat.

– Det vi kan se nu i statistiken är att prisutvecklingen har mattats av, säger Ingrid Eiken som är vd på Mäklarsamfundet.

Ingrid Eiken.

Ökning i Uppsala med tre procent

Under de senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter i Uppsala kommun ökat med 3 procent. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset är 40.022 kronor, baserat på 769 försäljningar.

I länet varierar priset per kvadratmeter beroende på i vilken kommun man befinner sig. I Knivsta ligger exempelvis snittpriset på 34.000 kronor och i Enköping på 22.000 kronor per kvadratmeter.

– När det blir väldigt dyrt att bo på de mest centrala orterna då söker sig människor till de mindre orterna. När tillräckligt många flyttar dit så stiger priserna även där, säger Ingrid Eiken.

Satsning på bostadsbyggen

I Uppsala kommun satsar man starkt på att bygga bostäder. 2016 slog kommunen rekord i antal beviljade bygglov med närmare 4.000 lägenheter och enligt Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala, kommer man slå målet om att bygga 3.000 nya lägenheter år 2017.

Erik Pelling (S). Foto: Uppsala kommun

– Det vi försöker göra är att öka utbudet av bostäder. Att bygga ikapp och bygga bort bostadsbristen. Vi har ett mål att tredubbla bostadsbyggandet i Uppsala kommun och vi är på god väg att nå det målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.