Vid årsskiftet kan det bli förbjudet att korsa Vaksalagatan om man kör på Kungsgatan. Foto: SVT

Förslag: Böter om du korsar centrum via Kungsgatan

Uppdaterad
Publicerad

Vältrafikerade Kungsgatans tid som genomfart i centrum kan vara förbi. Enligt ett förslag kommer trafiken ledas om till Fålhagen och Höganäs.

– Vi behöver få ned luftföroreningarna i centrum, säger Rickard Malmström (MP).

Om förslaget, som tas upp på nästa veckas sammanträde i gatu- och samhällsbyggnadsnämnden, går igenom kommer omdirigeringen börja gälla vid årsskiftet. Då kommer personbilar inte längre kunna köra genom centrum via Kungsgatan utan måste svänga av på Vaksalagatan, oavsett vilket håll man kommer ifrån.

Den som bryter det bötfälls.

– En tredjedel av alla som kör längs Kungsgatan har inte centrum som målpunkt. Det är dem vi vill ha bort, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i nämnden.

Vill flytta trafik till Tycho Hedéns

Förhoppningen är att trafiken flyttas österut, ända till Tycho Hedéns väg. En ”alldeles utmärkt lösning” enligt Rickard Malmström, trots att det är en av Uppsalas farligaste gator. Han understryker att fler Uppsalabor dör på grund av luftföroreningar än i trafikolyckor.

Man byter inte bara dödsorsak?

– Vi hoppas kunna se till att även Tycho Hedéns väg är trafiksäker, absolut, men det är inte försvarbart att människor i centrum ska dö i förtid av luftföroreningar bara för att människor vill köra bil där.

I klippet ovan kan du se hur Kungsgatan planeras om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.