Hon säljer barnens rester

Uppdaterad
Publicerad

Förskolans initiativ att sälja barnens överblivna mat till föräldrar har uppmärksammats av flera stora medier. SVT Nyheter har gjort ett besök för att kolla hur det går.

Det är morgon på Dalby Hage förskola, en dryg mil utanför Uppsala. Hembygdsgården, där förskolan håller till, ligger vackert vid Dalbyviken. Här kan föräldrarna sedan ett par veckor tillbaka köpa med sig en matlåda för 25 kronor, mat som inte gått åt på luncherna.

– Det är fantastiskt, superbra att mat inte går förlorad och att vi kan få tillbaka lite pengar till förskolan och smaka våra barns mat, säger föräldern Ulrika Åberg.

Bra för stressade småbarnsföräldrar

På förskolan som drivs av ett föräldrakooperativ går det 19 barn. Den som kom med idén att sälja matlådor var förskolans egen kokerska.

– Jag tyckte att det var synd att så mycket mat gick till spillo. Jag vet att det finns så mycket stressade småbarnsföräldrar och då kan ju de ta matlådor med sig härifrån, säger hon.

Hade inte tänkt tanken tidigare

Ordförande i föräldrakoperativet, Sofia Johansson hade inte tänkt tanken tidigare men att tyckte idén var genialisk.

– Vi började direkt att undersöka om det var lagligt att göra det, säger hon.

Förvånad över uppståndelsen

Britt-Marie Nilsson är glad men förvånad över att idén har fått så mycket uppmärksamhet.

– Det är ju konstigt att det blev en sådan väldig uppmärksamhet men jag tror att alla människor egentligen vill spara, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer