Det blåser upp till strid inom kyrkan om hur gudstjänsterna ska förnyas. Foto: SVT

Bråk om nytänkande inom kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan kan stå inför sin tuffaste strid på länge när beslut i morgon ska tas om en ny kyrkohandbok. Kritiken mot förslaget har från flera håll varit hård.

Kyrkohandboken kan sägas sätta ramen och riktlinjerna för gudstjänsten när det gäller språk, liturgi, teologi och musik. Beslutet att 1986 års kyrkohandbok skulle revideras togs redan 2009.

Det har riktats hård kritik mot att styrgruppen som utarbetat förslaget inte lyssnat på alla invändningar som framförts genom åren. Många kyrkomusiker har varit upprörda och känt sig åsidosatta. Många präster har framfört att de inte känner sig igen sig i det nya språkbruket som enligt målsättningen ska bli ”mer inkluderande”.

Under tisdagen och onsdagen behandlas flertalet av de 52 motioner som kommit in till kyrkomötet i Uppsala om förslaget. På torsdag behandlas de sista motionerna, bland annat en som förordar avslag på hela handboksförslaget. Därefter arrangeras en presskonferens med bland andra ärkebiskop Antje Jackelén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.