I klippet öppnar räddningstjänsten en garagedörr men kan inte ta sig in. Vid halv sju på morgonen har de brutit upp taket istället. Foto: Utryckning Uppsala/SVT

Brand i däckfirma i Boländerna – byggnaden totalförstörd

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på onsdagsmorgonen startade en brand i en industrilokal i Boländerna. I lokalen förvarades däck och branden orsakade kraftig rökutveckling. Branden misstänks vara anlagd, enligt polisen.

Det var vid fyratiden i morse som räddningstjänsten larmades till en brand utanför en fastighet i Boländerna. Inringaren sa att det brann i ett par lastpallar vid fasaden. Branden spred sig snart in i lokalen och byggnaden övertändes. Som mest deltog tio enheter från räddningstjänsten i arbetet med släckningen.

– Vi kommer hålla på hela förmiddagen. Just nu håller en enhet på att släcka fasaden till en färgbutik intill – dit branden spridit sig – medan en annan enhet ska försöka ta ut de brinnande däcken med en hjullastare. Däcken måste ut för att vi ska kunna släcka, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl vid Räddningscentral Mitt vid 10-tiden på förmiddagen.

Misstankar om mordbrand

Däckfirman uppges ha blivit totalförstörd i branden, som polisen misstänker vara anlagd.

– Jag kan inte gå in på varför, men en förundersökning om mordbrand är inledd, säger Magnus Jansson Klarin, polisens presstalesperson.

Ingen person fanns i byggnaden när branden startade.

Kraftig rökutveckling

Att det är däck som har brunnit gör att rökutvecklingen varit kraftig under morgonen. Röken luktade starkt men ska inte ha varit tillräckligt farlig för att räddningsledaren skulle utfärda ett så kallat VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten.

– Det har ringt en del folk om röklukten under morgonen, säger Lars Lindberg på Räddningscentral Mitt.

De som vill undvika lukten uppmanas ändå att stänga fönster och ventilation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.