Kraftig brand i boende för ensamkommande

Publicerad

En person är anhållen misstänkt för branden på ett HVB-hem för ensamkommande barn, strax väster om Uppsala.
– Personen greps i anknytning till boendet, och personen greps på plats, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

På onsdagsförmiddagen härjade en fullt utvecklad brand på ett HVB-hem för ensamkommande barn utanför Uppsala, strax norr om samhället Vänge – Långharpan. HVB-hemmet, som är hem åt pojkar i åldern 13-18 år, utrymdes och ingen person kom till skada.

– Det är ett boende för ensamkommande barn bland annat. Än så länge är det för tidigt att säga vad orsaken är, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.

Enligt Christer Nordström greps den misstänkte personen av polispatrullerna på plats, efter förhör med de på plats.

– Uppgifterna framkom under morgonen när poliserna på plats hörde sig runt om förloppet. Vi har ingen information om motiv, säger Christer Nordström.

Personen är nu misstänkt för grov mordbrand och har anhållits efter förhör.

– Det avgör jag efter kvällens förhör, sade kammaråklagare Joakim Gyllencreutz, på åklagarkammaren i Uppsala under tidig eftermiddag.

Åklagaren kommer nu att ta ställning till om han också ska häktas.

”Det är helt övertänt”

Enligt vittnen på plats var branden fullt utvecklad och flera brandbilar och ambulanser var på plats.

– Det är helt övertänt. Det är en tvåvåningsvilla, och det brinner överallt, sa Samuel Björk, fotograf på Utryckning Uppsala, på plats vid boendet.

De boende på hemmet stod tillsammans ett 50-tal meter från branden.

– De står på gräsmattan framför huset. Några har hunnit få med jackor, de flesta inte. Det måste ha gått väldigt fort när de tog sig ur huset, sa Samuel Björk.

SE MER: Huset brann ner till grunden

Enligt Samuel Björk var ett tiotal brandmän på plats för att släcka branden, sammanlagt sex bilar från två stationer. Enligt Uppsalapolisens länskommunikationscentral var polisens uppgift främst att hjälpa till med utrymning.

– Vi har flera patruller på plats som hjälper till med utrymning, som sen ska utreda vad som har hänt, sa Markus Thuresson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

Enligt räddningstjänsten var branden så pass kraftig att man lät huset brinna ned.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

HVB-BRANDEN UTANFÖR UPPSALA

Mer i ämnet