Tjock rök sprider sig över E18 från branden på bilskroten i Enköping. Foto: Håkan Wiström SVT

Brand på bilskrot – tjock rök över E18

Publicerad

Strax före klockan tio utbröt en brand på en bilskrot i Enköping. Rökutvecklingen är kraftig, och den giftiga röken lägger sig över E18.
– Röken kan utgöra en trafikfara, säger Lars Eskhult, vakthavande befäl på polisen i Uppsala.

Branden härjar bland de skrotade bilarna på området. Än så länge har inte lågorna spridit sig till byggnaderna och ingen person är heller skadad.

– Det är hundratals skrotbilar som brinner, säger Ulf Blomqvist, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Bredvid bilskroten finns flera stora företag och lager, bland annat värmeverket Ena Energi som har stora flisupplag bara ett 50-tal meter från branden.

– Vi har kontroll på branden, det är räddningspersonal både från Enköping och Bålsta, säger Ulf Blomqvist.

Rök över motorvägen

Enköping ser alltså ut att klara sig från den hälsovådliga röken. Istället drar röken in över passerande E18. Bilskroten ligger bara ett 20-tal meter från den passerande motorvägen.

– Det kan absolut vara idé att dra upp fönster och stänga ventilationen när man åker förbi. Det kan också påverka sikten, röken kan bli en trafikfara, säger Lars Eskhult som är befäl vid polisen i Uppsala.

Om det ligger något brott bakom branden kan inte Lars Eskhult säga.

– Det är för tidigt att säga, men det kan naturligtvis inte uteslutas.

Omfattande släckningsarbete

Vid 16.40-tiden på lördagseftermiddagen lämnade den sista räddningsstyrkan platsen för att lämna över kontrollen till ägarna av bilskroten.

– Det har varit ett omfattande och svårt släckningsarbete. Larmet inkom 10.13 och vi har varit där sedan dess, säger Tobias Åkesson som är ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Miljöexpert rådfrågades

Totalt brann 130 stycken demolerade bilar. Eftersom det fanns risk för att miljöfarliga ämnen skulle kunnat hamnat i grundvattnet så rådfrågades en miljöexpert i samband med släckningsarbetet.

– Vi kontaktade en expert från miljö- och hälsoförvaltningen i Uppsala för att säkerställa att påverkan på intilliggande mark och vatten blev så liten som möjligt under släckningsarbetet. Vi vet ju inte vilka ämnen eller gifter som kan finnas i de ihopkrossade bilarna, säger Tobias Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer