Brandförsvaret har använt hundratals kilo giftiga ämnen

Uppdaterad
Publicerad

Brandförsvaret i Uppsala har använt hundratals kilo av giftiga fluorerade ämnen både i centrala Uppsala och utanför, samma kemikalier som tros ha förgiftat dricksvattnet under årtionden.

Brandförsvarets övningsplatser, Gamla brandstationen vid Skolgatan och Viktoria brandstation, har undersökts och resultatet presenterars nu i en ny rapport. Uppskattningsvis har 250 kilo flourerade ämnen använts vid Viktoriaområdet och runt 200 kilo vid Gamla brandstionen där gifterna tros ha runnit rakt ut i Fyrisån.

Det finns dock  stora osäkerheter i rapporten. Undersökningen kan inte slå fast var eller i vilken omfattning de giftiga ämnena har spridit sig. I rapporten står det exempelvis att förutsättningarna för spridning från Viktoriaområdet är svåra att bedöma.

Brandförsvaret kommer inte att göra några åtgärder nu.

– Men vi ska följa frågan naturligtvis. Nästa steg är att se vad tillsynsmyndigheten säger om resultatet, säger Anders Ahlström, chef vid Uppsala brandförsvar.

Upptäcktes för tre år sen

Bakgrunden till rapporten är att det 2012 upptäcktes att dricksvattnet i Uppsala innehöll låga halter av flourkemikalier och kemikalierna påstås komma från giftigt brandskum. Det är ämnen som misstänks ge cancer och andra sjukdomar. Kommunen har tidigare krävt att Försvarsmakten ska sanera marken på flygflottiljen Ärna. Men Försvaret vill fortfarande inte ta på sig ansvaret för att grundvattnet i Uppsala förorenats. För att gå till botten med var de giftiga ämnena kommer ifrån har kommunen beställt den rapport som nu Brandförsvaret presenterar.

Fakta om PFOS

Vad är PFOS?

PFOS är ett i en grupp perflourerade ämnen som kallas PFAS (perflourerade alkylsyror, el. PFAA på engelska). Dessa ämnen är både kraftigt vatten- och fettavvisande. Därför används de som ytbehandlingsmedel på kläder, möbler, förpackningar mm. Vissa är ingredienser i plastindustrin.

PFOS har använts i brandsläckningsskum mellan 1983 och 2003. Den huvudsakliga tillverkaren 3M slutade att tillverka PFOS 2002. Sedan dess har medlet gradvis fasats ut i Europa och USA eftersom det är giftigt. Det förbjöds helt 2008 i Sverige. PFOS tillverkas fortfarande i andra länder, till exempel Kina.

Hur farligt är PFOS?

Det finns inga studier som slagit fast samband mellan skador på människa och PFAS, men kemikalierna misstänks påverka kroppen på många sätt. Det baseras på djurförsök med höga halter. PFAS-ämnen misstänks bland annat ge leverskador, cancer i testiklarna och njurarna, sköldkörtelsjukdom, hög kolesterolnivå i blodet, högt blodtryck under graviditeten, tjocktarmsinflammation. Det tros även påverka immunförsvaret.

De sammanlagda halterna av PFAS minskar i den svenska befolkningen, men det gäller inte alla ämnen och i alla grupper.

PFAS-ämnen är extremt svårnedbrytbara och tas upp och anrikas i kroppen som har svårt att göra sig av med giftet. Det tar cirka 4 år innan halterna i kroppen halverats

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.