OS-laget bjöd på lunch i världsklass

Publicerad

Det svenska OS-laget i storkök reser just nu runt i Sverige och testar sin meny genom att göra gästspel på olika lunchrestauranger. En av de sex medlemmarna är Uppsalabon Eva Wilhelmsson.

Laget som redan har en vinst i världsmästerskapen kommer att tävla med sin än så länge, något hemliga meny, i den tyska staden Erfurt i oktober. Ett av kraven på trerättersmenyn är att den inte får kosta mer än fem euro per person. De förbereder inför tävlingen genom att resa runt i Sverige och göra gästspel där de kan trimma in de sista detaljerna inför tävlingen.

– Totalt är det runt 20-25 gästspel hittills, olika restauranger med olika svårigheter. Det är det som är så himla bra med att göra gästspel, för vi vet inte hur tävlingsområdet kommer att se ut ut, säger Eva Wilhelmsson.

OS-satsning

Laget har tidigare gästspelat i det kök där Eva Wilhelmsson vanligtvis arbetar som kallskänka och under våren blev det en plats ledig i laget. Lagledare Niclas Melin tvekade inte en sekund att fråga om Eva Wilhelmsson ville vara med i den kommande OS-satsningen.

– Vi har varit här tidigare och då upptäckte vi att det står en jätteduktig tjej här i köket. Det handlar mycket om kemi och när vi frågade tackade hon ja, det är vi jätteglada för, säger lagledaren Niclas Melin.

Gott betyg

Och de lunchgäster som SVT pratat med ger menyn tummen upp.

– Man blir varm i hela kroppen, det var jättegott, säger Marianne Stolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.