Foto: Tore Meek/TT

Bristande kunskap inför KUB-test

Uppdaterad
Publicerad

Gravida kvinnor som gör det så kallade kub-testet har ofta dålig kunskap om Downs syndrom, det visar en studie gjord vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Studien visar också att par som gör testet I många fall inte i förväg bestämt vad de ska göra om testresultatet skulle tyda på en kromosomavvikelse, det skriver UNT.

Ett KUB-test kan med hög sannolikhet uppskatta om fostret i magen har någon kromsomrubbning.

Fick frågor om Down syndrom

Studien omfattar drygt 100 gravida kvinnor och deras partners. I samband med att de gjorde kub-testet fick de en enkät med frågor. I enkäten var frågor om själva testet och om Downs syndrom.

Studien har publiceras i facktidskriften Acta Obstetrica et Gynaecologia Scandinavica.

– Fastän det alltid är paren själva som avgör om de ska göra kub-testet pekar våra resultat på att man i många fall kan ifrågasätta om valet uppfyller kraven på ett informerat samtycke, säger doktoranden Ellen Ternby vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet, till UNT.

Vill veta om barnet är friskt

Det vanligaste svaret på varför man väljer att göra kub-testet var att man ville göra alla test som finns för att vara säker på att barnet är friskt, att lindra oro och, bland dem som fyllt 35 år, att man bör göra det i den åldern.

För att säkert fastställa om fostret har en kromosomavvikelse krävs ett uppföljande fostervatten- eller moderkakeprov som görs efter KUB-testet.

– Ändå svarade så många som var fjärde att paret inte hade bestämt om de skulle gå vidare med något av dessa ingrepp om resultatet av kub-testet skulle peka på att det väntade barnet hade Downs syndrom, säger Ellen Ternby, till UNT.

Även bland dem som uppgav att de skulle göra det fanns en stor osäkerhet om hur de skulle agera om fostervatten- eller moderkaksprovet bekräftade denna diagnos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.