Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Asal Gohari (S) hur kommunen ska motarbeta spridningen av desinformation. Foto: August Viberg/SVT

Så ska Uppsala kommun motverka desinformation om socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Desinformationskampanjen om att svenska myndigheter kidnappar barn har lett till i demonstationer och hot och hat mot flera kommuner.

Nu ska Uppsala kommun försöka stävja spridningen av desinformation genom att anlita två samhällsvägledare och en kulturtolk, den senare är aktiv vid Uppsala moské.

Målet är att öka förtroendet för samhällets institutioner, menar Asal Gohari (S), ordförande för socialnämnden i Uppsala.

– Det handlar om att möta personerna i deras egen miljö.

I våras spreds desinformation på sociala medier om hur Socialtjänsten bland annat kidnappar barn, vilket ledde till protester i flera svenska städer.

– Det viktigaste är att föra en dialog och förstå var människor kommer ifrån, säger samhällsvägledaren Basem Al-Nabulsi.

Beprövad metod

Insatsen kommer påbörjas efter nyår och de två samhällsvägledarna och kulturtolken använder sig av metoder som tidigare har varit framgångsrika när det gäller att nå fram till specifika grupper. Framför allt består samhällsvägledarnas arbete av att möta personer och diskutera hur de ser på exempelvis socialtjänsten.

– På det här sättet har man bland annat kommit i kontakt med ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet eller missbruk, säger Asal Gohari (S).

I videon: Asal Gohari (S) berättar om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.