Belinda Olsson är en av programledarna för Opinion live. Foto: Sofia Sabel /SVT

Brott och straff på agendan när Opinion live kommer till Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag kväll sänder SVT-programmet Opinion live från UKK i Uppsala. Många Uppsalaprofiler är inbjudna för att debattera om brott, straff och trygghet.

Enligt programledare Belinda Olsson så brukar Opinion live välja platser som har ett symboliskt värde för diskussionen och att Uppsala därför passar bra att sända ifrån när både brott och trygghet är på agendan.

– I Uppsala är det många yngre och äldre kvinnor som känner sig otrygga, men man har också goda resultat om att slå ner på gängkriminaliteten. Det har ju dessutom varit en del explosioner och skottlossningar på sistone, så vi tycker det är ett bra ställe för att debattera brott, straff och trygghet, säger hon.

Uppsalapremiär

Torsdagens sändning blir första gången som debattprogrammet besöker Uppsala och programledaren berättar att de lyckats få med en blandad samling debattörer att reda ut ämnena med.

Bland namnen finns lokala politiker som Erik Pelling (S), Fredrik Ahlstedt (M) och Paula Bieler (SD), nattvandrarna som startat Safe street 018, polischef Jale Poljarevius och kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Vi har många bra debattörer och många tydliga konfliktlinjer, så jag ska försöka hålla i taktpinnen så gott det går. Vi har också många bra publikröster, bland annat en ung tjej från Gottsunda som känner sig väldigt otrygg, säger Belinda Olsson.

Uppehåll inför Almedalen

Uppsalaprogrammet är det näst-sista avsnittet för säsongen och det sista som Belinda Olsson leder innan ett kort uppehåll.

– Det ska bli skönt med lite paus, vi är en hårt jobbande redaktion. Nu laddar vi om inför Almedalen där vi är på plats. Petter Ljunggren håller i debatterna och jag tar hand om partiledarna.

Opinion live direktsänds på torsdagar kl 22:00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer