Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till brottningsklubben och hör Ali Osmaris berättelse. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Brottningen blev Alis, 30, väg ur gängkriminaliteten: ”Räddade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikabrott, misshandel och brott mot knivlagen. Ali Osmari hade en stökig uppväxt i Karlstad. I dag har han lämnat gängkriminaliteten bakom sig, men det har varit en lång väg. Störst inverkan hade brottningen.

– Jag var verkligen mitt i skiten, säger Ali Osmari.

På brottningsklubben Atak Wrestling i Uppsala möts människor från samhällets alla hörn. Vuxna, ungdomar och barn med en vilja att lära sig mer om kampsporten. För några har brottningen inneburit en väg bort från ett kriminellt liv.

– För fem år sen hade jag inte ett normalt liv. Det var fullt av destruktiva vanor, men brottningen blev min räddning. säger Ali Osmari.

Fängelse väntar

Det senaste våldsbrottet som Ali Osmari dömts för är en misshandel som ägde rum år 2020. Straffet bestämdes först till samhällstjänst, men eftersom Ali Osmari uteblivit från uppföljningsmötena hos frivården väntar nu ett fängelsestraff på två månader.

– Jag förstod tyvärr inte allvaret i mötesuppföljningen. Det var inte meningen, men det viktiga för mig är att bli kvitt med min bakgrund och leva ett gott liv, säger Ali Osmari.

Vill skapa meningsfull miljö

Brottningsklubben i Uppsala startades 2019 och drivs av Johan Enander. Han har själv en bakgrund i den kriminella miljön och vill hjälpa dagens utsatta ungdomar.

– Jag drev runt på gatorna som ung. Därför försöker jag i stället skapa en meningsfull miljö här på klubben för ungdomar som har det trassligt hemma, säger Johan Enander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.