Att få analyssvar från NFC i utredningar om till exempel stöld kan dröja i över ett år, säger Carina Lundén, chef för polisens forensiska sektion. Foto: SVT/TT

Brottsoffer drabbas när analyssvar dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan få vänta i över ett år med att slutföra brottsutredningar. Anledningen är att de kriminaltekniska analyserna från NFC tar lång tid.

– Så här långa väntetider har vi aldrig haft förut. Vid mängdbrott, som till exempel en stöld, kan vi få vänta på analyssvar i ett till ett och ett halvt år, säger Carina Lundén, chef för forensiska sektionen, polisregion Mitt.

Problemet är inte nytt. Så sent som i somras fick Nationellt forensiskt centrum, NFC, kritik av Riksrevisionen för de långa handläggningstiderna. Analyserna av vapen har länge dragit ut på tiden, men just nu är det fingeravtrycken som tar längst tid. Över 2.000 gamla utredningar väntar på analys av just fingeravtryck och det skapar långa väntetider, något som kammaråklagare Anne Sjöblom i Uppsala fått erfara. I fallet med ett styckmord i Luthagen fick hon vänta i nio månader på att få svar från NFC.

– Det var ett fingeravtryck i blod, så det var ju väldigt viktigt bevisning. Och svaret kom inte förrän målet skulle upp i hovrätten, alltså efter att domen fallit i tingsrätten, säger Anne Sjöblom som ser flera negativa konsekvenser.

Utredningarna blir sämre

– Jag tänker ju på brottsoffren och deras anhöriga, som får vänta på svar. Men också den misstänkte som inte får sin sak prövad. Och tiden påverkar ju utredningarna väldigt mycket, de blir sämre, säger hon.

Förklaringen till väntetiderna står att finna i ett ökat tryck i samband med för lite personal. Polisen har fått fler anställda, och utreder därmed fler brott. Samtidigt som brottsutredningarna blir alltmer komplicerade, dels i och med att brottsligheten flyttat ut på nätet, dels att antalet skjutningar ökat.

Lena Klasén. Foto: NFC

– Vi kommer att få växa framöver, och samtidigt så försöker vi hela tiden bli effektivare. Jag önskar ju att vi kunde växa snabbare, men jag har samtidigt full förståelse för att polismyndigheten har fler hål att fylla, säger NFC:s chef Lena Klasén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.