Brovakterna i Enköping har fått sänkta löner. Foto: Bilbo Göransson

Brovakten Adam har förlorat en månadslön per år: ”Känns bittert”

Uppdaterad
Publicerad

Adam Szambelans lön krymper i stället för att öka. Trafikverket har upphandlat brovakternas arbetsplats vid Hjulstabron utanför Enköping – där han och kollegorna ser dystert på framtiden.

– Jag har inte fått någon bra förklaring, säger Adam Szambelan som öppnar och stänger broarna i Mälaren.

Han har fått en rejäl lönesänkning i och med den senaste upphandlingen. Aftonbladet var först med att uppmärksamma brovakternas villkor.

Sedan förra arbetsgivaren blev av med kontraktet med Trafikverket har Sjöevent tagit över driften. Adam Szambelan fick följa med till det nya företaget och har sju års erfarenhet av yrket. Han pratar med räddningstjänst, polis och fritidsbåtar – och utan honom skulle inga bilar kunna korsa de många broar som sträcker sig över Mälaren.

– Efter förra upphandlingen fick vi ett nytt kollektivavtal. Med mycket lägre OB-ersättning.

”Allt är samma – utom lönen”

När det nya företaget tog över 2018 fick personalen söka om sina tjänster.

– Det är samma arbetsuppgifter som förut, samma ställe. Allt är samma, utom att lönen blivit lägre, säger Adam Szambelan.

– Det känns surt och bittert, man vill ju att lönen ska öka när man år efter år får höra att man gör ett bra jobb. Men här är det tvärtom, säger Adam Szambelan.

”Lönerna sänks per automatik”

Från arbetsgivarens sida säger man att man förstår att det känns tråkigt för brovakterna.

– Det lägsta budet ska vinna upphandlingen. Därmed sänks lönerna per automatik, säger Kevin Lidström som är Sjöevents VD.

Hör Adam Szambelan berätta om turerna kring upphandlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.