• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

I den stora studien visade det sig att kvinnor löper större risk än män att drabbas av sjukdomar på grund av sin bukfetma. Foto: Anders Wiklund/TT

Bukfetma farligare för kvinnor än män

Uppdaterad
Publicerad

Bukfetma är en större riskfaktor för kvinnor än för män, sett till hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en gigantisk studie utförd vid Uppsala universitet.
– När kvinnor når samma grad av bukfetma som män är de större, och löper därför en högre risk, säger Åsa Johansson, som är en av forskarna bakom studien.

Att lägga på sig ett extra kilo bukfett kan ge en drygt sju gånger ökad risk för typ-2 diabetes hos kvinnor, medan samma fettökning bara fördubblar risken hos män.

Forskarna kan ännu inte svara på varför denna form av fetma ökar risken för kvinnor i större utsträckning än för män. Men de har en aning.

– Män lägger snabbare på sig den typen av fetma än vad kvinnor gör. Det innebär att när kvinnor når samma grad av bukfetma är de generellt större, och löper därför en högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, säger Åsa Johansson, docent i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Gigantisk studie

Oavsett orsaken betonar Åsa Johansson att forskningsresultatet pekar på att bukfetma inte endast innebär en riskfaktor för män.

Forskarna kunde använda sig av data från hela 325 000 personer.

Hur fick ni tillgång till data från så många deltagare?

– Vi har inte träffat 325 000 personer, utan har kunnat använda oss av ett jättestort brittiskt forskningsmaterial. Det innebär att vi i stor utsträckning kan säkerställa resultatet, säger Åsa Johansson.

Blir det en fortsättningsstudie på detta ämne?

– Det vill vi gärna!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer