Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du busschauffören Taban Salar som inte vill betala för att kunna utföra sitt jobb. Foto: SVT

Bussförare bötfälls på bussen – när de går av arbetspasset

Uppdaterad
Publicerad

Totalt 14 bussförare har den senaste tiden bötfällts när de åkt buss utan biljett i anslutning till sina arbetspass – de flesta på väg till och från depån i Fyrislund i Uppsala. Det här har väckt starka protester bland förare och fackförbundet Kommunal.

Stämningen är allt annat än bra bland chaufförerna i stadsbusstrafiken.

- Man vill helst inte vara här, säger en av chaufförerna som har bötfällts på väg till depån i Fyrislund.

Den anställde, som vi träffar på tjänstestället Fjalar vid Resecentrum, vill vara anonym och berättar att han har överklagat boten.

Det var efter att biljettkontrollanter, som jobbar på uppdrag av UL, skrivit ut böter till flera förare som fackförbundet Kommunal startade en protestlista, något som UNT har rapporterat om. Häromdagen hade antalet namnunderskrifter vuxit till 432 stycken, en stor andel av de anställda på Gamla Uppsala Buss.

Varningsflagg innan flytt

Problemet med att ta sig till och från depån i Fyrislund och linjesystemet lyfte fackförbunden redan innan flytten från centrum förra året, men någon lösning på den frågan blev det inte då.

Jafar Sarehkhani, skyddsombud för Kommunal, hoppas att arbetsgivaren ska gå med på förslaget att låta de anställda åka gratis mellan tjänsteställena i Gränby, Fjalar och Fyrislund.

– Busschaufförerna kräver egentligen mer och vill att hela resan till jobbet ska ingå, men det här är en början, säger han.

SVT har varit i kontakt med GUB:s vd som uppger att man jobbar mot en lösning.

 – Jag hoppas på ett positivt besked den här veckan, säger Jafar Sarehkhani.

I klippet hör du busschauffören Taban Salar som inte vill betala för att kunna utföra sitt jobb.

Mer om biljettkontroller

Enligt UL är syftet med biljettkontroller att:

  • bidra till en säker och trevlig resa
  • öka antalet kunder som har giltig biljett
  • motverka fusk och resor med felaktig biljett

Biljettkontrollerna kan utföras av både personal i uniform och personal i civila kläder på bussar och tåg under trafikdygnets alla timmar.

Avgiften för resa utan giltig biljett är 1 500 kronor.

Källa: UL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.