Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bedragaren fångades vid flera tillfällen avbutikens övervakningskamera när hen utförde brotten. Foto: Ur polisens förundersökning

Butiksanställd gjorde 40 falska återköp i butik i Uppsala – fick sparken

Publicerad

Vid 40 tillfällen gjorde medarbetaren i 25-årsåldern falska återköp i en butik i Uppsala och fick in sammanlagt cirka 40 000 kronor på sitt konto. Nu döms den tidigare anställda för bedrägeri.

Personen använde sig av butikens datoriserade kassasystem och av kvitton som hittades i butiken, som andra kunder lämnat. Kvittona skannade personen in och gjorde återköp till sitt eget konto, medan hen stod i butikens kassa. Ibland gjordes detta via butikens återbetalningskort.

Bedrägerierna skedde under perioden januari-april förra året.

Banken fattade misstankar

Till sist var det banken som reagerade och kontaktade butikens huvudkontor, då man noterat att det gjorts för många återköp till ett och samma konto.

Då hade den anställda också fångats på butikens övervakningsfilm när de falska returerna utfördes.

Personen erkänner brotten och har berättat att det hela skett på grund av missnöje med arbetsplatsen. Medarbetaren har uppgett att hen utsatts för sexuella trakasserier av en tidigare kollega och i samband med det känt sig förbisedd av sina överordnade.

Har återbetalat skulden

När det hela uppdagades blev medarbetaren ångerfull och ledsen, och bad att få återbetala skulden. Enligt förundersökningsprotokollet har hen också reglerat skulden.

Personen är inte straffad sedan tidigare, och döms av Uppsala tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter. Bedrägeriet ledde till uppsägning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.