Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Byggbranschen i Uppsala håller andan – tydlig nedgång på många håll

Uppdaterad
Publicerad

Byggboom ackompanjerad av låga räntor och hög efterfrågan. Så har det sett ut under cirka ett decennium i byggbranschen. Men nu är tongångarna annorlunda på marknaden, även om det finns aktörer som har sett om sitt hus.

I förra veckan kom beskedet att Uppsalaföretaget SH bygg varslar 26 av de cirka 400 anställda i bolaget. Enligt företagets vd Dalia Ramzi handlar det om att bygga en ny organisationsstruktur, anpassad till rådande förhållanden.

SVT Nyheter Uppsala har gjort en rundringning bland ett tiotal större och mindre byggaktörer i länet. Så gott som alla märker av en minskad efterfrågan, men ingen säger sig planera varsel. I alla fall inte i närtid.

Pär Karlsson är vd för Byggconstruct med 200 anställda:

– Vi har ganska bra beläggning. Redan i våras spådde vi tuffare tider och jobbade då stenhårt för att få till längre kontrakt. Nu har vi att göra 1,5 år framåt.

Företaget är inte exponerat mot nyproduktion i högre utsträckning, utan jobbar mer med renovering och om- och tillbyggnad. Kunderna är främst kommuner, staten och landsting.

En oro för framtiden

Att kunderna är mer försiktiga är bilden från flera håll, och med det kommer också en oro för framtiden.

– Vi ligger med örat mot rälsen, säger Petrus Edvardsson, vd för Husmästarna i Uppland AB, med ett tiotal anställda.

På onsdagsmorgonen kom branschorganisationen Byggföretagen med ny statistik som visar att  bygginvesteringarna väntas krympa med nästan 10 procent i hela landet under nästa år.

Skillnader mellan regioner

Skillnaden mellan olika regioner är dock stora och i Uppsala län väntas  investeringarna backa något mer – med 14 procent under 2023. Även Stockholm, Göteborg, Linköping och Malmö väntas drabbas hårdare än övriga landet.

– Detta drabbar regioner där nyproduktionen av bostäder är en stor del av den totala marknaden, säger Emil Flodin, analytiker, Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Klippet: Därför varslar SH bygg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.