Åkersberg – från flaggskepp till flopp. Foto: SVT

Byggde toppboende – fick evakuera efter två år

Uppdaterad
Publicerad

Åkersberg skulle bli flaggskeppet bland Enköpings äldreboenden, men hittills är det en byggflopp där det inte ens finns gissningar om den saftiga extranotan.

– Ja, det är så fint att det inte är sant. Synd bara att det inte är öppet.

Mats Alvemark visar omgivningarna runt omvårdnadsboendet Åkersberg i Enköping som hans i dag 102 år gamla svärmor flyttade in i hösten 2015. Två år senare var det dags att flytta ut – hela boendet evakuerades. Personalen mådde inte bra. Golvet pekades ut som en tänkbar orsak.

Miljonsmällen växer för varje dag

Vad som är fel håller på att utredas, men klart redan nu

Mats Alvemark Foto: SVT

är att någon står inför en miljonsmäll. Det kostar att låta ett boende stå tomt, 600 000 kronor i månaden i uteblivna hyresintäkter. Att riva upp ett golv blir kännbart, liksom att ha konsulter på löpande räkning. Enköpings kommun, som lagt upp riktlinjerna för bygget, tvår sina händer.

– Det kan ha använts fel material, för korta uttorkningstider, det kan vara material som inte passar ihop, det kan vara fel valt spackel, det kan vara fel valt lim, säger Hans Olsson (S), ordförande i tekniska nämnden i Enköpings kommun.

På din beskrivning låter det som att byggherren har läst era instruktioner helt uppåt väggarna, är det verkligen rimligt att det kan ha gått till på det här sättet?

– Tydligt att är att det kan ha gått till på det

Hans Olsson (S), ordförande i tekniska nämnden vid Enköpings kommun Foto: SVT

här viset eftersom det bildats gaser i huset, och folk kan varken bo eller jobba här, säger Hans Olsson.

Och om något gått fel under byggprocessen undersöks nu av Enköpings kommun.

Kommunen jobbar på en lösning

Mats Alvemark är nöjd med att kommunen jobbar framåt på två fronter; att man dels undersöker hur det kommer sig att folk mått dåligt, dels jobbar för en lösning så att de äldre kan flytta in igen. Förhoppningen är att det ska kunna ske redan i år, enligt Hans Olsson.

Är du beredd att ta din del av notan för det här byggfiaskot?

– Absolut inte, säger Mats Alvemark.

Läs Peab:s svar här: ”Om vi är ansvariga kommer vi ta vårt ansvar”

Kostade 116 miljoner kronor:

  •  Hösten 2015 invigs omvårdnadsboendet Åkersberg. Kostnaden för bygget med ett sextiotal lägenheter: 116 miljoner kronor. Det är ett boende med miljöprofil, solpaneler i taket och byggt återvinningsbart material.
  •  Tecken bland personalen som svidande ögon med mera gör att kommunen i november 2017 tar beslut om att evakuera Åkersberg och flytta de äldre till ett boende som var tänkt att renoveras.
  •  Konsulter kopplas in som sedan årsskiften utrett vad som orsakat att personalen inte mår bra. Den väntas vara klar.
  •  Så snart en metod valts kommer golvproblemet att åtgärdats. Det innebär stora ingrepp i fastigheten, men förhoppningen är att de boende ska kunna flytta tillbaka till Åkersberg i år.

Källa: Enköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.