För att digitalisera de allra ömtåligaste objekten som finns på Carolina Rediviva används en fotostudio.

Här blir Carolina Redivivas verk tillgängliga för hela världen

Publicerad

I Carolina Redivivas källare pågår dagligen ett digitaliseringsarbete för att göra bibliotekets unika och historiska samlingar tillgängligt för alla.

En bibel på palmblad som glänser i guld, en isländsk lagbok från 1600-talet och medeltida handskrifter. Det gamla universitetsbiblioteket i Uppsala ligger i framkant i landet när det kommer till att publicera material på nätet.

– Det blir en demokratisering av materialet när det blir öppet för alla, säger Maria Berggren, avdelningschef för specialsamlingar.

I processen måste hänsyn tas till vad som ska digitaliseras. Metoden skiljer sig beroende på om det rör sig om notpapper i originaltryck från 1700-talet, 1600-talskartor på pergament eller modernare böcker. Därför arbetar olika yrkesgrupper med projektet – bland annat arkivarier, musikbibliotekarier och bildtekniker.

– En blandad kompetens är viktig för att resultatet ska bli så bra som möjligt, säger Maria Berggren.

Åtkomst för alla med internet

Det primära målet med digitaliseringen är att tillgängliggöra forskning. Biblioteket digitaliserar främst på beställning, men även på eget initiativ. Av alla beställningar görs en kopia som publiceras på plattformen Alvin.

– Den kommer alla med internetuppkoppling åt. Vi kan lägga ut en bok i dag och få en beställning från Nya Zeeland i morgon, där någon kanske vill ha material till sitt forskningsprojekt, säger Maria Berggren.

I klippet ovan kan du se hur arbetet inne på Carolina Redviva går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.