Carolina Wikström från Uppsala springer Stockholm Marathon för andra gången. Foto: SVT

Carolina Wikström om Stockholm marathon: ”Känns som en födelsedag”

Uppdaterad
Publicerad

25-åriga Carolina Wikström sprang Stockholm marathon förra året, vilket var hennes första ”mara” någonsin. Nu är hon tillbaka och hon satsar hårdare än någonsin – i år ska hon slå sitt personbästa på 2.45.

Carolina Wikström är motionären som på bara några år sprungit sig in i långlöpningens Sverigeelit. I dag står hon på startlinjen till Stockholm marathon. Hon är en av 400 andra deltagare från Uppsala län som deltar i loppet.

Och känslorna inför det kommande loppet är många.

– Det är jättenervöst och pirrigt, men det är den här känslan som jag gillar: att ha allting framför sig, som att det är ens födelsedag, säger Carolina Wikström.

– Mina förhoppningar med dagens lopp är att jag ska slå mitt personbästa som är på 2.45.

Fick mersmak efter sin första mara

Hon har löpmotionerat större delen av sitt liv men det var först förra året som hon fick mersmak för att springa längre distanser.

– Jag sprang Stockholm marathon förra året tillsammans med min mamma, vi har alltid sprungit tillsammans i min familj. Sen så fick jag en mycket bättre tid än vad jag först hade trott.

– Det är något som driver mig, att bli  bättre. I och med att jag hade lagt ner mycket tid på min träning, men inte satsat på allvar, så kände jag att jag nog kan bli ännu bättre.

Gick med i Löparklubben Roslagen

Efter sin första mara började hon träna med löparklubben Roslagen och efter detta har utvecklingen gått spikrakt uppåt för henne. Nyligen sprang hon även halvmaran Göteborgsvarvet och slutade fyra.

– Det har gått jättebra, speciellt med det stöd och den hjälp som jag får av min tränare i klubben. Det har varit helt fantastiskt.

Vilka egenskaper behöver man ha för att lyckats?

– Jag har alltid varit envis och tävlingsriktad, vilket jag tror har hjälpt mig i min löpning, speciellt när man springer många mil.

– Jag har känt flera gånger ”att jag helst skulle vilja stanna nu” och ”det blir inga fler lopp”, men ändå så anmäler jag mig till ett nytt lopp efter att jag har gått över mållinjen.

Nytt lopp i oktober

Och löpningen kommer knappast ta slut i dag, Carolina har nämligen anmält sig till ännu ett lopp.

– Jag har redan anmält mig till nya lopp i höst, har redan bokat in mig på ett nytt marathon i oktober.

– Just nu pluggar jag och jag kommer bli klar om ett år, så jag har bestämt att jag kommer löpa fram tills dess. Men jag kommer nog fortsätta springa tills att jag inte kan bli bättre, avslutar Carolina Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.