Kvinna med en höna på axeln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se vad hönsuppfödaren gör att förhindra smittan hos sina höns. Foto: Oscar Söderman/SVT

Så förhindrar hönsuppfödaren fågelinfluensan på sin gård

Uppdaterad
Publicerad

Madelen Krygegård har ungefär 80 höns på sin gård i Örsundsbro. Nu när fågelinfluensan sprider sig i kommunen där hon bor så är hon extra vaksam kring sina fjäderfän, och hon delar gärna med sig av sina knep för att förhindra smittan.

Fågelinfluensan har de senaste månaderna bekräftats i tre kommuner i Uppsala län – en av dem är Enköpings kommun där hönsuppfödaren Madelen Krygegård bedriver sin verksamhet.

På Krygegårds hönshus finns det ungefär 80 hönor av olika raser. Risken för smitta bland dem blir högre desto fler fall av fågelinfluensan i kommunen det finns. Genom åren har de dock lyckats undvika smittan på gården.

– För att förhindra smitta så tar vi tar inte emot gäster. Och om vi skulle göra det så får de ta på sig skoskydd, säger Madelen Krygegård.

Foder inomhus skyddar hönsen

Andra tips som Madelen delar med sig av är att bygga ett tak över hönsen så att avföring från andra fåglar inte kan komma in i burarna. Hon rekommenderar även att klä in inhägnaden med nät med så små hål som möjligt.

– Det är även bra om man har foderautomaterna och vattenautomaterna inomhus, så att man vet att bara ens egna fåglar kommer åt dem, säger Madelen Krygegård.

Döda fåglar ska rapporteras

Enligt Lena Malm, länsveterinär på länsstyrelsen så är fågelinfluensan ”mycket smittsamt” fåglar sinsemellan. Därför är det viktigt att vara vaksam om man till exempel har höns i sitt hushåll.

– Man vill skydda tama fjäderfän från kontakt med vilda fåglar och deras avföring, säger Lena Malm.

Det finns dock ingen större anledning att bli orolig som privatperson.

– Det tycker jag inte att man behöver vara. Men om man ser en död fågel så rekommenderar jag att man rapporterar in den till Statens veterinärmedicinska anstalt, säger Lena Malm.

Fakta: LÄget i Sverige

I Europa har antalet fall hos vilda fåglar ökat under 2023. Skrattmåsar har varit särskilt drabbade, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

De döda skrattmåsar som nyligen hittats på främst öarna utanför slottet i Kalmar var smittade med fågelinfluensa av typ H5N1. Uppemot 1 000 fåglar har dött.

Fågelinfluensa har även upptäckts i Stockholmsområdet. Under april och maj har det rapporterats om sjuka och döda skrattmåsar vid bland annat Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg.

Sjukdomen sprids via flyttfåglar. Att just skrattmåsar nu dör i stora antal beror på att viruset utvecklats till att drabba måsfåglar hårt, samtidigt som de häckar i kolonier tätt inpå varandra.

Källa: TT

Hur ska man tänka? Smittskyddsrekommendationer och råd

Fjäderfäproducenter och hobbyhönsägare bör se över sina smittskyddsrutiner för att förhindra spridning av fågelinfluensavirus från vilda fåglar eller deras träck.

Foder och vatten bör ges inomhus eller under tak, och vid sjukdomstecken är det viktigt att kontakta veterinär.

Hundar ska hållas borta från sjuka eller döda fåglar. De bör vara kopplade i områden med känd sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar.

Även om Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smitta till människor som mycket låg, bör man undvika kontakt med sjuka eller döda fåglar.

Har man hanterat döda fåglar ska man använda handskar och tvätta sig efteråt.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.