Foto: SVT

Centerns krav om Fyrishov – Rusta upp eller sälj!

Uppdaterad
Publicerad

Rusta upp Fyrishov – eller sälj! Det kräver nu Centerpartiet i Uppsala. Och samtidigt är det många som klagar på hur slitet det mycket populära äventyrsbadet blivit.

Innan valet planerade alliansen att satsa drygt 400 miljoner på att rusta upp Fyrishov. Sedan invigningen 1991 har någon större renovering av badanläggnignen inte genomförts en enda gång. Alliansen förlorade ju valet men nu kräver centerpartiets kommunalråd i Uppsala Stefan Hanna att någonting sker snart.

– Det får inte vara sunkigt och det måste vara bra för dom som simmar och tränar för alla som av rekreationsskäl använder Fyrishov.

FYRISHOV UPPSALA

Häromdagen berättade SVT Nyheter Uppsala om kackerlackorna som länge bott inne på badet, och som trivts i den tropiska miljön. Och när SVT Nyheter Uppsala frågade om människors åsikter om Fyrishov i sociala medier klagade flera personer hur sliten anläggningen blivit.

”Äventyrsbadet känns rätt sunkigt och inte sällan drar det runt skit längs bottnen”, skriver en användare.

En annan klagade på farliga sprickor. ”Var där i helgen med mina barn och reagerade på att nästan alla trappsteg upp till vattenrutschkanan har spruckit”

”Det är slitet på badet. Särskilt i duschar. Det måste vara svårt att renovera medan det är igång då öppettiderna är så långa varje dag”, sklriver en tredje person.

SE MER: Här tycker Uppsalaborna till om Fyrishov

Det var länge sedan Stefan Hanna senast var på Fyrishov med sin familj, och nu kräver han av den rödgröna majoriteten att man visar tydligt vilkaplaner man har med Fyrishov. ”Rusta upp – eller sälj!” säger han.

Reporter: Men är inte det en ganska drastisk åtgärd att sälja Fyrishov?

– Nej, det behöver det inte alls vara, utan det finns ju givetvis andra ägare som kan vara mycket bättre än kommunen i olika sammanhang. Men huvudlinjen är ju att kommunen ska fortsätta driva och utveckla det här, men då måste man också vårda den verksamhet som kommunen har, annars är det fel att kommunen fortsätter att driva en verksamhet som utvecklas negativt.

Men den rödgröna majoriteten har också avsatt 400 miljoner över tre år för renoveringar av Fyrishov. Och ingen försäljning är aktuell.

– Nej, det är inte riktigt något som vi inom partiet talar om i dagsläget utan vi ska utveckla den befintliga anläggningen som den är. Idag är den ett kommunalt bolag, och så ska det fortsätta, säger Loa Mothata (S), vice orförande i fritidsnämnden.

SVT Nyheter Uppsala har frågat Fyrishovs ledning om det finns några planer på någon ordentlig renovering. Ingen har skett sedan starten 1991. Men VD:n på det kommunägda bolaget vägrade svara på SVT:s frågor och hänvisade till en kommande utredning som presenteras i april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FYRISHOV UPPSALA

Mer i ämnet