Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unn Harsem är regionråd i Uppsala. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Centerpartiet vill bryta upp alliansen i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Minoritetsstyret har ”nått vägs ände”. Det tycker Centerpartiet som kallat till en pressträff om partiets vägval framåt.

I en debattartikel i UNT skriver Centerpartiets regionråd Unn Harsem och Helene Zeland Bolin att det med Region Uppsalas nuvarande politiska styre inte går att genomföra de reformer som behövs.

Enligt de två regionråden har de krav som Sverigedemokraterna ställt – och som beviljats av styret – inneburit att ”att allt hopp om stadga och stabilitet för Region Uppsala och våra medarbetare är bortblåst”.

Klockan 11 på fredagen inleddes en pressträff där Centerpartiet väntades redogöra för partiets vägval framåt. Under pressträffen kom dock inget besked. Istället meddelade man att beslut tas först nästa vecka, på partiets stämma.

”Vet inte vad C vill”

– Vi vet fortfarande inte vad Centerpartiet vill för vi har inte fått något konkret beslut. Vi hade långa förhandlingar efter valet och enligt oss har inget förändrats, säger Emilie Orring (M), ordförande i regionstyrelsen.

Alliansen som styr regionen i minoritet utgörs av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Sverigedemokraternas regionråd, Christer Olsson (SD), delar inte Centerpartiets uppfattning om de ska ha utfört en utpressningskampanj strax innan jul.

– Vi har tagit vårt ansvar från första början efter valet. Vi har stöttat två budgetar även om det var lite tveksamt på den sista. Sedan har vi bara sagt att vi måste få utveckling för våra 14 mandat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.