Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patrik Helgesson, chef på det kommunala bolaget TKAB berätta om Centralskolans öde i videon. Foto: SVT

Centralskolans öde avgörs – jätteinvestering väntar i Tierp

Uppdaterad
Publicerad

Fuktskador på Centralskolan i Tierp blev startskottet för en utvärdering som ska besvara frågan: Riva eller renovera? Oavsett val väntas skolbygget bli den största enskilda fastighetssatsningen kommunen gjort.

Centralskolan i Tierp håller inte måttet. Det handlar om fuktskador, dålig luft, värmesystem och byggnader som är gamla och slitna. Därför har det kommunala bolaget TKAB sedan två år tillbaka utrett om byggnaderna ska renoveras eller rivas.

Upptäckt under utredning

Utredningen väntas bli klar i mars 2024 men som det ser nu lutar det åt att det mest ekonomiska beslutet är att riva skolan och bygga en ny.

– I förstudien har vi upptäckt att mycket i konstruktionen pekar på att det är mer fördelaktigt att riva och bygga nytt – men jag vill inte föregå det politiska beslutet, säger Patrik Helgesson, chef på TKAB.

När politikerna tar det beslutet är inte klart.

– I april och fram mot semestern bör vi kunna vänta oss ett svar om skolans utgång, säger han.

Största byggnadssatsningen

Enligt kommunstyrelsens ordförande, Sara Sjödal (C), väntas skolbygget bli den största enskilda fastighetssatsningen som kommunen någonsin gjort. Kalkylerna visar i dag på en kostnad på 340 miljoner kronor – men det kan komma att ändras.

– Vi vet inte exakt vad det kommer att kosta än, men det kommer säkert inte bli billigare, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande i Tierp, Sara Sjödal (C). Foto: SVT

Det är heller inte klart vad som händer med elever och lärare under tiden som skolan görs om. Men att det finns ett behov av nyare byggnader håller rektor Frida Kjetselberg med om:

– Vi har kämpat med underhållsfrågor vilket påverkar innemiljön på ett negativt sätt. Vår dröm är en ny skola, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.