Värre smittspridning än någonsin – ställ frågor till smittskyddsläkaren

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga covidsjuka får intensivvård och allt fler smittas av viruset – de positiva provsvaren ökar i alla åldersgrupper. Vad kan göras för att minska smittspridningen och hur ska vi hantera pandemin framöver? Ställ era frågor till smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Smittspridningen är värre än någonsin – vad gäller nu?

Nu är chatten avslutad. Tack för alla era frågor. Vi hann tyvärr inte svara på alla men läs gärna igenom för att se om du fick svar i någon liknande fråga.

Många frågor handlade om vaccineringen som Johan Nöjd inte jobbar med. Vi ska försöka ha en chatt med vaccinationssamordnaren snart för att svara specifikt på era frågor om det.

Joakim • Vad är det som gör att du tror att smittspridningen vänder om några veckor, vad är det som kommer göra att det vänder neråt?

Ökad andel immuna, ökat antal vaccinerade, mindre torr luft i förbindelse med årstidsvariationen och att fler är utomhus i större omfattning när det blir varmare.

S • Hur lång tid dröjer det innan samhället återgår till det normala efter vaccination?

Att till exempel kunna gå på restaurang och träffa äldre släktingar som vanligt tror jag kommer normaliseras i sommar.

Men att gå på konsert med tusentals människor på liten yta kommer dröja.

Lars • Är inte det läge att stänga ner hela Sverige till den 1 maj det bara ökar hela tiden?

Jag säger inte att du har fel men det vore nog bra att man tog ett sånt beslut på nationell nivå. Andra länder i vår situation har tagit det beslutet, så kan man säga.

Uppsalabo • Vad innebär mer konkret "att minska antalet kontakter"?
Det är olika hur man tolkar det, har jag märkt.

Kontakt för mig är inte den människa man passerar på gatan, utan utgångspunkten är att man står och samtalar med någon över en kvart. Det är de kontakterna man frågar efter vid smittspårning.

Men det är klart det går att bli smittad vid kortare kontakter.

S • När förväntas alla grupper i Uppsala ha vaccinerats (dom som vill)?

Midsommar har varit sagt från början men det har varit lite olika bud. Om det blir bestämt att vi inte ska ge Astra Zeneca till personer under 65 så går ju de ur drift under maj eller så för då har vi bara yngre personer kvar att vaccinera. Och då kan det dröja längre. Regeringens bud senast var juli men det beror som sagt på hur många doser vi får och hur många vi faktiskt kan använda.

VR • Är det sant att den brittiska varianten kan vara smittsam i fler dagar före och efter uppkomsten av symtom? Om ja finns det särskilda rekommendationer i detta avseende? Till exempel i Berlin uppmanas människor med den brittiska varianten att hålla sig isolerade i fler dagar jämfört med den "vanliga" varianten.

Det finns belägg för att den börjar smitta lite tidigare, och därför har man förlängt smittspårningen för personer som testar positivt. Förut gick man tillbaka en dag efter symtom och kollade vilka man haft kontakt med, men nu går man två dagar tillbaka.

Men när man är frisk och det gått en vecka efter första symtom tror jag inte att den brittiska varianten smittar under längre period.

Uppsalabo • Hur bör man agera nu i Uppsala som privatperson och hur länge?

Minimera antalet sociala kontakter närmaste veckorna. Undvik trängsel. Testa dig vid minsta symptom. Håll två meters avstånd.

Elin • Kan vi smitta djur om man har Corona?

Vissa djur. Minkar och katter verkar kunna bli smittade, men jag har ingen detaljöversikt över vilka typer av djur som går säkra. Men jag är inte bekymrad över mina två katter.

Agneta • Jag känner några som är tveksamma eller inte vill vaccinera sig. Upplever att dessa blir mobbade om de ger uttryck för det offentligt. Hur ser du på det?

Alla människor måste ta ett eget beslut. Sen är det ju alltid så med vaccinationer att det är en fördel för samhället ju fler som vaccinerar sig. På totalen verkar det finnas en stor vilja att vaccinera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.