Johan Virhammar, ST-läkare och forskare inom neurologi vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Foto: Akademiska sjukhuset

Långtidseffekterna av covid-19 studeras på Akademiska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Svårt sjuka patienter i covid-19 kan få skador på nervsystemet, med förvirringar och förlamningar som följd. Nu ska långtidseffekterna studeras på Akademiska sjukhuset.

Det är vanligt att patienter som blivit svårt sjuka i covid-19 får skador på centrala nervsystemet. En studie vid Akademiska sjukhuset ska nu hjälpa forskarna att förstå mekanismerna bakom de neurologiska komplikationerna som uppstått.

Tanken är att forskningsresultaten ska bidra till bättre rehabilitering av patienterna.

Coronaviruset i Uppsala

– Syftet med studien är att undersöka hur covid-19 påverkar nervsystemet på kort och lång sikt. Vi vill hitta verktyg för att bättre kunna identifiera patienter med skador på nervsystemet som inte syns på röntgenundersökningar, berättar Johan Virhammar, ST-läkare och forskare inom neurologi, i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

Biobanken unik provsamling

Prover på blod och hjärn- och ryggmärgsvätska har sparats i Uppsala biobank, och utgör grundmaterialet i forskningen. Provsamling ligger till grund för flera pågående och planerade studier, berättar Johan Virhammar.

– Vi har vi tagit prover i akutskedet på covidsjuka patienter sen i april, säger Johan Virhamma.

Fakta

Uppsala Biobank är ett kompetenscentrum för biobanksfrågor vid Uppsala universitet och Region Uppsala som ska bistå med rådgivning för biobanksforskning i samband med etikansökan, biobanksansökan och framtagande av patientinformation.

Verksamheten startade 2008. och skall vara och underhålla organisationen kring biobanksprov och provsamlingar.

Inget uttag eller utlämning från befintliga provsamlingar får ske utan provsamlingsansvariges godkännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet