Lärare i Uppsala insjuknade i covid-19 – men föräldrar fick inte veta Foto: TT

Lärare i Uppsala sjuk i covid-19 – kollegor tystade

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen konstaterades en lärare på en grundskola i Uppsala smittad av coronaviruset – men skolan och Uppsala kommun väljer att inte meddela vårdnadshavare och elever, något som kritiseras av personal på skolan.– Jag tycker det är riktigt dåligt att inte meddela föräldrarna, säger en anställd.

Flera anställda vid en grundskola i Uppsala är kritiska till skolans hanterande när någon blir smittad av corona. Nyligen bekräftades att en lärare insjuknat i covid-19, och personal som SVT Uppsala pratat med vill att elever och vårdnadshavare informeras om detta.

– Jag tycker det är riktigt dåligt att inte meddela föräldrarna. Vi har alla ett samhällsansvar, säger en anställd på skolan som vill vara anonym.

SVT Nyheter har varit i kontakt med skolans rektorer för en kommentar, men de hänvisar våra frågor till Christina Stenhammar, skolchef för Uppsala kommuns grundskolor.

Enligt uppgifter till SVT Uppsala har skolledningen belagt personalen med munkavle.

Stämmer det att personalen inte får meddela vårdnadshavare och elever?

– Ja. Enskilda medarbetares enskilda hälsotillstånd, sjukdomar eller diagnoser ska aldrig lämnas ut, så det kommenteras inte av hänsyn till sekretess och personlig integritet. Det är förhållningssätt från kommunen, säger Christina Stenhammar.

”Falsk trygghet”

Har man inte ett samhällsansvar att meddela föräldrar och elever om någon i deras närhet har blivit smittad av corona?

– Om vi skulle gå ut och berätta vilka arbetsplatser eller skolor som har eller inte har bekräftade smittade så tror jag att vi skulle kunna sprida en falskt trygghet att det är riskfritt på skolor där det inte finns bekräftade fall.

Kan du förstå att personal på skolan är upprörda?

– Jag kan absolut förstå det och att man vill ha information om det är någon som är smittad nära en. Sedan har vi en stor spridning i samhället nu och det är få enheter där man inte haft någon person som varit smittad, och det är viktigt att hantera situationen för att förhindra smitta.

Enligt Christina Stenhammar har man förstärkt den aktuella skolans städrutiner.

Hur kommer ni hantera sådana här situationer framöver, om elever och/eller lärare smittas av corona?

– Vi kommer följa de råd och beslut som regeringen och myndigheterna fattar. Så länge inget beslut om att stänga skolor fattas så bedriver vi undervisningen vidare och följer råden som gäller för smittspridning, säger Christina Stenhammar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.