Coronalarm på Uppsalaföretag – smittorisk stänger Thermo Fisher

Uppdaterad
Publicerad

Anställda på företaget Thermo Fisher Scientific i Uppsala har uppmanats att inte gå till jobbet i dag. Anledningen är risk för coronasmitta, skriver företaget i ett internt mejl till sina anställda.

En person som jobbar på det amerikanska företagets Uppsalaanläggning kan ha blivit utsatta för smitta genom umgänge med en smittad person. Umgänget skedde under en resa till Tyskland.

De omkring 700 anställda ska ha uppmanats att jobba hemifrån under torsdagen i ett meddelande som skickats ut till dem under natten. Anläggningen i Uppsala tillverkar utrustning för allergitest och ligger i industriområdet Fyrislund.

Coronapandemin

En anställd bekräftar för SVT Uppsala att anläggningen i Uppsala är stängd.

– Ingen är på plats i dag.

Varför?

– Det kan vi inte kommentera.

En annan anställd berättar mer för SVT.

– Jag tänker att nu har viruset kommit till Europa och det går fort. Med tanke på det känns det bra att företaget väljer att agera så här.

– Det känns som att det blir lite panik överallt, det är världens apparat som dragits igång nu, fortätter den anställde.

SVT har sökt vd, men hänvisas till en pressansvarig i USA som hittills inte gått att nå.

Här är mejlet som företaget skickade till sina anställda:

Vi har fått kännedom om att anställda på site Uppsala, Sverige kan ha blivit utsatta för smitta av coronavirus när de har rest.

Personerna, som nu är hemma, har blivit testade och vi inväntar testresultat. Som en försiktighetsåtgärd, uppmanar vi våra anställda att arbeta hemma under torsdagen den 27 februari, medan vi utvärderar nästa steg.

Om du inte mår bra, ska du som vanligt kontakta din läkare för att eventuellt testas. Vi kommer att tillhandahålla ytterligare information så fort som vi har mer upplysningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet