Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar psykologen Johan Waara om varför den här hösten blir tuffare för vissa än för andra. Foto: SVT/TT

Psykologens varning om coronahösten: ”Det blir tufft för vissa”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala län är ett av de områden som har haft den största uppgången av covid 19-fall den senaste tiden, till följd av det kan nya och ytterligare restriktioner tillkomma. Det i samband med höstens intåg kan vara en dålig kombination för det psykiska måendet.

Redan innan hösten visade en enkätstudie från Uppsala universitet att coronaviruset har påverkat den psykiska hälsan bland människor. Andelen personer som uppgav att de hade problem med ångest, depression och sömnsvårigheter hade ökat, mer än en tredjedel uppgav att de hade sömnsvårigheter och 28 procent uppgav att de hade problem med ångest.

”Hösten i sig är en utmaning”

Enligt Johan Waara, psykolog vid Uppsala universitet kan många få en extra tung höst och vinter.

– Hösten i sig är en utmaning för många redan utan covid, men med det pålägget kommer en del personer att få det kämpigt, i synnerhet de som är ensamma och kanske har förlorat affärsverksamhet i och med pandemin, säger Johan Waara.

Håller humöret uppe

För Uppsalaborna finns det flera sätt att tackla den annalkande hösten och situationen med pandemin. När de sociala mötena minskar har många fått hitta andra sätt att hålla humöret uppe.

– Jag försöker fokusera mer på mitt plugg, jag lyssnar på musik och engagerar mig mer i saker jag brinner för nu, säger Inesa Rubinyan.

– Jag får träffa mitt barnbarn och det håller modet uppe, annars försöker jag läsa eller hitta på andra aktiviteter man kan göra på distans, säger Jörgen Lysholm.

Hör mer om hösten i coronatid i klippet ovan.

Klockan 13 kan du ställa dina frågor till Johan Waara här i vår chatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet