Nyblivna föräldrarna Emma och Pär med dottern. Foto: Privat

Coronasmitta på förlossningen i Uppsala – nyfödda Wilda kan bära på viruset

Uppdaterad
Publicerad

Fem dagar efter att deras dotter föddes på Akademiska sjukhuset i Uppsala fick Emma och Pär ett samtal från sjukhuset – en i personalen hade testats positiv för corona.
– Risken finns att vår dotter blev smittad första dagen i sitt nya liv, säger Pär.

I fredags förra veckan föddes deras dotter – i tisdags började Emma hosta. Så när samtalet från sjukhuset kom på onsdagen var varken Emma eller Pär förvånade.

Det som däremot förvånade dem var att man låtit coronasmittad personal arbeta, och att man låtit Emma besöka BB tidigare i veckan, trots att de påpekat hostan.

– Det känns ju dumt att vi blev smittade på förlossningen där man hanterar små sköra barn, men också att vi kanske har smittat någon på BB. Vi vill ju inte ställa till det för dem, säger Pär.

Eftersom de isolerat sig i 2,5 vecka innan förlossningen är de övertygade om att det var på sjukhuset de blev smittade.

Oro för nyfödda dottern

Dottern Wilda är en vecka gammal, och nu uppvisar även Pär symptom på coronaviruset. De nyblivna föräldrarna försöker få klarhet i hur de ska förhålla sig till sin nyfödda dotter. Något som visat sig vara inte helt enkelt, då de bollats mellan olika instanser som 1177, BB och förlossningen.

Redan på förlossningen noterade Emma och Pär att en i personalen hostade, men den personen hänvisade till allergi.

– Om det är den här personen, då känns det som ren nonchalans. Jag tycker sjukhuset borde anmäla sig själva, säger Pär, som samtidigt tillägger att de hade en otroligt bra upplevelse på förlossningen.

”Förstår att det väcker oro”

Chefsläkare Göran Günther konstaterar att man har flera fall av Covid-19 bland personalen på Akademiska sjukhuset.

– Hur de har blivit smittade är väldigt svårt att säga. Vi uppmanar alla att vara hemma om de har minsta förkylningssymptom, men jag förstår att det här väcker mycket oro.

Region Uppsala har nyligen fått bättre möjligheter att testa sin personal, men man kommer inte att vidta några särskilda åtgärder på förlossningen med anledning av det konstaterade fallet.

– Vi är medvetna om de risker som finns och är väldigt noga med att följa hygienrutinerna. Jag hoppas verkligen mor och barn mår bra och vår ambition är naturligtvis att ingen ska få en smitta som de inte hade med sig in på sjukhuset. Det är en grundbult i vårt uppdrag.

Se mer om Pärs reaktion på att familjen kan ha smittats av corona på förlossningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet