Enligt verksamhetschefen är det inte aktuellt att stänga verksamheten. Foto: SVT

Coronautbrott på Akademiska sjukhuset – 20-tal på BUP smittade

Uppdaterad
Publicerad

Ett coronautbrott har inträffat inom Barn- och ungdomspsykiatrin på Akademiska sjukhuset. Ett 20-tal medarbetare har insjuknat, rapporterar UNT.

Sjukhusledningen bekräftar för tidningen att närmare 20 medarbetare inom Barn- och ungdomspsykiatrin vid Akademiska i Uppsala har konstaterad covid-19.

– Då det finns en utbredd smittspridning i samhället är det inte konstigt att personal inom Region Uppsala, som är en stor arbetsplats, insjuknar i covid-19. Det går inte säga exakt var i samhället personerna har blivit smittade, säger Gunilla Svedström, verksamhetschef för psykiatri på Akademiska sjukhuset, till UNT.

Enligt Gunilla Svedström är det inte aktuell att stänga ner BUP:s verksamhet i nuläget.

”Omfattande smittspridning”

Chefsläkare Johan Lugnegård vid Akademiska sjukhuset konstaterar att smittan finns på flera avdelningar.

– Den allmänna stora smittspridningen i samhället återspeglar sig i situationen bland personalen på sjukhuset där vi tyvärr har sett omfattande smittspridning på flera enheter, däribland BUP, säger han i ett mejl till SVT.

Han uppger också att rutinerna på sjukhuset stramas åt.

– Vi skärper nu våra rutiner ytterligare med förtätade kontroller av följsamhet till våra hygienregler, engagemang av hygienombud för upprätthållande av distans och daglig avstämning av hälsoläget i personalen. Vi har även inrättat en särskild smittspårningsenhet och utökade provtagningsmöjligheter på sjukhuset för att bättre förebygga utbrott av smitta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet