Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
John Hultengård, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund i Uppsala län, har inte ändrat inställning efter att kretsstyrelsen gått ut och uttryckt stöd för Centerpartiets kommunalråde i Uppsala, Stefan Hanna. Hultengård vill fortfarande att Hanna avgår som kommunalråd. Foto: SVT

CUF står fast vid avgångskrav – vill få bort Stefan Hanna

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått drygt två veckor sedan Centerns ungdomsförbund i Uppsala län gick ut i en debattartikel och krävde att centerledaren och Stefan Hanna skulle avgå.

Var det rätt väg att gå och kräva Stefan Hannas avgång i en debattartikel i UNT?

– Under valrörelsen lyfte vi det här problemet med att vi tyckte att vi skulle ha fler skoldebatter. Det tog vi upp när vi såg hur andra partier arbetade. Även Stefan Hannas aktion mot konstverket i Carolinabacken har vi kritiserat, utan gehör. Därför skrev vi debattartikeln och gjorde det här offentligt, säger John Hultengård, ordförande för Centerns ungdomsförbund i Uppsala län (CUF).

Vad har ni fått för reaktioner efter artikeln på UNT:s debattsida?

– Jag har i princip nästan uteslutande fått positiva reaktioner, framför allt från centerpartister, men också från politiska motståndare. Från alla utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Kommer inte er kritik väl sent, Stefan Hanna valdes av en stämma förra hösten och har nu valts som kommunalråd?

– Vår kritik handlar om händelser som inträffat efter nomineringsstämman. Politiken är en förtroendebransch och vi anser inte att Stefan Hanna har förvaltat förtroendet han fått, han har förbrukat det. Därför står vi kvar vid vårt ställningstagande att Stefan Hanna ska avgå som kommunalråd som ledare för Centerpartiet.

Men kan inte ert utspel så ännu mer split i partiet och försvåra möjligheterna att sluta leden?

– Det går inte längre att lösa det här internt och skapa någon enighet. Alla våra tidigare försök har inte fått gehör.

Hur går ni vidare?

– Vi kommer lyfta det här på nomineringsstämman 17 november och föreslå att Stefan Hanna inte ska vara kommunalråd. Skulle det vara så att majoriteten av stämman tar ställning mot och inte anser att Stefan Hanna ska vara kommunalråd, så hoppas vi att han accepterar det ställningstagandet och avgår från sin post.

”Märkligt sätt att bete sig”

Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna säger sig inte ha känt till kritiken mot honom innan debattartikeln publicerades i Upsala Nya Tidning.

– Jag har inte fått den här kritiken på något annat sätt än i en debattartikel i UNT, och det är ett lite märkligt sätt att bete sig, tycker jag. Min tolkning är att det är en kampanj mot mig. Och det är fritt, det är så det här politiska livet fungerar. Men jag tycker att det är tråkigt, säger Stefan Hanna.

Hur tacklar du avgångskravet?

– Vi har diskuterat det i kretsstyrelsen.

Har du pratat med CUF i Uppsala län direkt?

– Nej, vi har ett möte här i november där vi ska diskutera de här problemen som finns mellan en del personer, som jag upplever det, i Uppsalakretsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer