Cyklister i Uppsala. Foto: Pontus Lundahl/TT

Cykel blir löneförmån i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Medarbetare inom Uppsala kommun erbjuds nu att hyra cyklar som en löneförmån. Kommunen hoppas på att fler ska trampa sig till jobbet.

Den här veckan inför Uppsala kommun en ny typ av löneförmån. Alla fastanställda medarbetare får nu hyra cyklar och el-cyklar som en löneförmån som dras direkt på bruttolönen.

– Det är ett sätt att för att se till att vi blir en mer attraktiv arbetsgivare och att locka personal på ett klimatsmart sätt.  I Uppsala får inte våra chefer tjänstebilar men nu ser vi till att våra medarbetare får cyklar som tjänsteförmån, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala.

Tre års hyra

Cyklarna hyrs ut tre år och sedan kan medarbetarna lämna tillbaka dem eller köpa dem till marknadspris. Även el-cyklar ingår och det tror Maria Gardfjell kommer göra att fler väljer bort bilen och istället tar cykeln till jobbet.

– Många bor någon mil från jobbet. Det här kan vara steget som behövs för att ta cykeln både till jobbet och på fritiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer