Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ställer i stället i stället. Parkeringsställen utomhus är mer populära än de inne i parkeringshuset – som står halvtomt. Kolla in hur det ser ut i huset i klippet. Foto: SVT

Kostade nästan 50 miljoner att bygga – nu ekar cykelgaraget halvtomt

Uppdaterad
Publicerad

Snö, halka och minusgrader har inte skapat trängsel i Uppsala kommuns cykelgarage vid stationen – inte än så länge i alla fall. När SVT besökte byggnaden, som kostat 47 miljoner kronor att få på plats, var det ordentligt luftigt i ställen.

Hundratals lediga platser en vinterdag 2022. Det var inte förhoppningen när portarna till parkeringshuset slogs upp i oktober 2019.

Uppsala kommun säger sig inte ha en tillförlitlig besöksdata från de senaste åren, men upplevelsen på enheten Gata är att användningen av cykelparkeringshuset minskat efter införandet av avgift. Även driftstörningar ska ha påverkat antalet besökare.

Flera åtgärder

Cykeltvättar, kameraövervakning och att det under reparationsarbeten bjudits på kaffe har inte lett till att cyklister strömmat till i någon högre utsträckning.

Men flera som SVT pratar med gillar parkeringshuset.

– Jag parkerar här för att ha en torr sadel när jag kommer hem, säger en cyklist och skyndar vidare mot tåget.

Klippet: Gott om plats i 47-miljonerskronorsbygget. Så svarar kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.