Foto: SVT

Hyr ut cyklar via app – och samlar in känsliga personuppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Många har säkert lagt märke till de nya gröna hyrcyklarna som är placerade på flera platser i både Uppsala och Stockholm. Men det många inte vet är att uthyraren också tar sig rätten att samla känsliga uppgifter om användarna.
– Uppgifterna har ett stort värde i marknadsföringssyfte, säger Iordanis Kavathatzopoulos, professor vid Uppsala universitet.

Enligt uthyrningsfirman har 1 000 cyklar placerats ut i Uppsala och 1 500 i centrala Stockholm. Cyklarna, såväl som idén till tjänsten, kommer från Kina. Genom en app du laddar ner till din telefon kan du hitta den cykel som är närmast. Du låser upp genom att skanna – och betalar för den tid du cyklat när du låser igen.

– Det funkar bra där och vi tror att det kan fungera ännu bättre, bli ännu större i Sverige än i Kina. Här tänker alla människor på miljön, säger Liyang Wang som är vd för uthyrningsfirman, som är baserad i Stockholm.

Ao Chen, medarbetare på hyrcykelfirman som etablerat sig i Uppsala, visar en av cyklarna. Foto: SVT

Datainspektionen: Känsliga personuppgifter

Men vad få användare kanske tänker på är att för att få använda cyklarna godkänner du ett 10-sidigt avtal som ger firman rätt att samla in en mängd personuppgifter om dig, även sådana som datainspektionen klassar som känsliga personuppgifter – som uppgifter om etnicitet, religion och din hälsa.

GPS-systemet i cyklarna ger också möjlighet att kartlägga vart du åker.

Företaget förbehåller sig också rätten att analysera datan och dela med sig av den till olika partners för till exempel annonsering eller undersökningar, står det i avtalet.

”Uppgifterna guld värda”

– Jag är förvånad och lite chockad. För man undrar: Man ska hyra en cykel – vad har de att göra med vilken religion jag tror på? Vad jag har för livsåskådning, undrar Iordanis Kavathatzopoulos, professor människa-dator-interaktion vid Uppsala universitet.

Varför tror du att avtalet ser ut så här då?

– Uppgifterna har ett stort värde ur marknadsföringssyfte för dem eller andra de säljer det till. Data om oss är guld värda, och det är det man samlar på för att använda sedan eller sälja vidare eller bara spara. För säljer man företaget vidare sedan med en massa uppgifter så ökar det värdet på företaget.

Cykelfirman: Säljer dem inte

Hyrcykelfirmans vd kan inte riktigt förklara varför avtalet ser ut som det gör, men säger att man följer lagen. Och att man inte kommer att lagra några andra uppgifter än telefonnummer.

Vad säger du till dem som blir oroade?
– Vi kommer inte att sälja uppgifter, vi är bara en jätteenkel app, säger Liyang Wang, vd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer