Under mitten av juli till början av augusti har flest svenskar semester i Sverige. Foto: Arkivbilder

Då tar flest svenskar ut sin sommarsemester

Uppdaterad
Publicerad

I juli tar flest svenskar ut sin semester enligt en undersökning från Visma som är genomförd av Sifo.

Hälften av alla svenskar tog i år ut sin semester under vecka 29, 30 och 31. I år sammanfaller de veckorna mellan från den 17 juli till 6 augusti. Majoriteten av de som hade semester under de veckorna är i åldrarna 35 till 49. Endast 12 procent tog ut sin semester under midsommarveckan som sammanföll mellan den 19 till 25 juni.

Varmaste perioden i Sverige

− Juli och början på augusti är oftast den varmaste tiden i Sverige. Därför är det inte konstigt att många svenskar håller liv i fenomenet med industrisemester, trots att allt färre arbetar inom den sektorn, kommenterar Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise.

LÄS MER: Psykologen: Så hanterar du semesterångesten

Industrisemestern är ett begrepp som har sin koppling till de fyra veckor då många fabriker stängde ner för semester samtidigt. Numer finns inte alls lika många fabriker som förr utan det är främst kontorsanställda som enligt undersökningen helst tar ut sin semester under den perioden enligt Visma.

”Praktiskt att många tar ut semestern samtidigt”

År 1938 infördes den lagstadgade semestern. Antalet semesterveckor har sedan dess ökat från två veckor till fem veckor.

− I organisationer som inte måste hålla igång verksamheten kan det vara praktiskt att många tar ut semester samtidigt. För andra, är sommaren ett gigantiskt, svårlöst bemanningspussel. Ett bra digitalt bemanningsstöd underlättar schemaläggningen, inte minst vid speciellt kritiska perioder som under industrisemestern och i influensatider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.