Foto: Riksarkivet

Då var Uppsala fullt av bordeller

Publicerad

Det tros ha funnits över 40 bordeller i Uppsala i slutet av 1800-talet. Uppsalaborna drack dessutom kopiösa mängder alkohol. Under Kulturnatten kan de som vill promenera tillbaka genom historien till en råare tid.

Det blir en stadsvandring med Uppsalas mörkare historia på agendan. Vid Ekermanska huset, bredvid Gustavianum, höll till exempel Besiktningsbyrån till vid 1800-talets slut. Dit skulle alla prostituerade gå för att registrera sig och genomgå regelbundna hälsokontroller.

– Det var ju dramatiska livsöden och en social misär i hela Uppsala under den här tiden. Det var många flickor som kom från landet och var fattiga och inte fick arbete, säger Uppsalaguiden Lena Ahlström.

Auktoriserade Uppsalaguiderna Ingrid Persson och Lena Ahlström framför Ekermanska huset, där Uppsalas prostituerade registererades. Foto: Ramin Takamoli

Brännvinet flödade

Det var inte bara prostitution som präglade samhället, alkoholen flödade i stora mängder och många brände hemma. Enligt Uppsalaguiden Ingrid Persson var alkoholkonsumtionen ungefär fyra gånger så hög som den är i dag.

– År 1855 blev det förbjudet att bränna hemma och staden tog över kontrollen över brännvinsbrännerierna.Det infördes en skatt på sprit på 80 procent, vilket gjorde staden väldigt rik. Det blev motorn till Uppsalas industrialisering på 1800-talet, berättar hon.

Stadsvandringen Brännvin och prostitution pågår mellan klockan 10 – 11:15 på lördagsförmiddagen och avgår från Gamla Torget.

Fler aktiviteter under Kulturnatten kan du läsa om här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.