Sverkerskolan behöver göra mer för att uppfylla miljökontorets krav. Foto: SVT/Uppsala kommun

Dagliga rökpauser på mellanstadieskola

Uppdaterad
Publicerad

I början av december gjorde miljökontoret en inspektion på Sverkerskolan i Uppsala. Enligt eleverna på skolan förekommer det dagliga rökbesök, något som vidimeras av fimpar och askar på marken.

Det är de äldre eleverna på gymnasieskolan Fyrisskolan som kommer och röker på mellanstadieskolan Sverkerskolan, enligt yngre elever som personal från miljökontoret har pratat med. Skolorna ligger intill varandra.

”Vid inspektionstillfållet hittades cigarettfimpar och cigarettaskar på marken vilket gör det sannolikt att rökning förekommer på skolgården”, står det i rapporten. 

– Jag tycker att de ska kontakta Fyrisskolan och skylta bättre, säger inspektören som var på plats.

Johanna Wallin är rektor på Sverkerskolan. Hon vill nyansera problemet med rökning på Sverkerskolan.

– Efter att vi pratat med elever på skolan så handlar det inte om att elever röker varje dag, mer om att barnen har sett elever röka när de rört sig mellan skolorna.  Och att det sker då och då.

Enligt Johanna Wallin finns det alltid vuxna ute på skolgården som barnen kan prata med och som de kan säga till om någon äldre elev röker på Sverkerskolans skolgård.

– Sen är det förstås tråkigt att det ligger fimpar och askar på skolgården, men mycket av den rökningen sker utöver skoltid. Våra elever är inte inne på att röka på skolgården, säger Johanna Wallin.

Och även om Sverkerskolan har rökkoll, så ser det inte ut så på alla håll.

Askkoppar fortfarande kvar

Förra året gjordes en omfattande undersökning av rökningen på gymnasieskolorna i Uppsala. Även flera grundskolor undersöktes. På de flesta håll röktes det, visade rapporten. Trots att det ska vara tobaksfritt, så fanns det både paviljonger och askfat på ett flertal skolor.

I slutet av 2018 finns det fortfarande askkoppar och paviljonger kvar, enligt miljökontoret, som har legat på skolledningen i kommunen för att få bort det som underlättar rökning – trots att det är totalförbjudet på skolor, enligt tobakslagen.

Enligt Cecilia Färnvall så har man tagit tag i frågan om askkoppar och paviljoner och det ska bara vara ett fåtal skolor där de finns kvar.

Men med tanke på att rapporten från i höstas, som visade på stora brister när det gäller det preventiva tobaksarbetet- borde inte det här arbetet vara klart?

– Vi tog tag i det här direkt när rapporten kom och vi kommer att följa upp frågan i början av 2019.

Sker det något förebyggande arbete i skolorna för att få fler elever att sluta röka?

– Det pågår kontinuerligt genom elevhälsan, säger Cecilia Färnvall.

Senast 7 januari ska Sverkerskolan redovisa vilka åtgärder som satts in med anledning av bristerna som miiljökontoret kommit fram till. Om inget görs kan det bli aktuellt med ett föreläggande, står det i inspektionsrapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.