Theresé Herrgård, burkare och navigatör, och Patrik Eriksson, förare Öregrund racerklubb. Foto: SVT

Öregrundspar jagar segern i Roslagsloppet

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det dags för Roslagsloppet. Den klassiska racerbåtstävlingen med målgång i Öregrund har fått en EM-tävling med internationellt besök.

Årets Roslagslopp ingår som deltävling i Europamästerskapen för Thundercatbåtar. Deltävlingar har pågått i Öregrund under veckan och Roslagsloppet på lördag blir finalen. Öregrundsparet Patrik Eriksson och Theresé Herrgård siktar på vinst i årets Roslagslopp.

– Jag har vunnit mycket annat i Sverige, men inte Roslagsloppet, så det är det jag jagar, säger Patrik Eriksson, förare.

Hur ska ni göra då för att ta hem segern?

– Mycket kan hända som kan ställa till det. Vi kan köra på grund eller bensinen tar slut. Vi måste ha koll på banan och på grejjerna, säger Patrik Eriksson.

Många nationaliteter

Över hundra båtar planeras starta i Roslagsloppet och EM för Thundecat gör båtveckan i Öregrund till något extra i år.

– Jag tror inte vi haft så många olika nationaliteter i Roslagsloppet tidigare. Det kommer fransmän, ryssar, norrmän och även några finska vänner kommer att delta, säger Pernilla Ivarsson, arrangör i Öregrund racingklubb och tävlingsledare.

”Hålla i sig så man inte flyger ur”

Det går i över 50 knop som snabbast när Thandercatbåtarna gasar på.

– Det är spänning och man vet aldrig vad som händer. Är det vågigt får man hålla i sig så man inte flyger ur båten, säger Theresé Herrgård, burkare och navigatör i den snabbgående båten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.