Badande människor i vattnet i Mölle, en annan svensk kurort som var populär i kring förra sekelskiftet. Bilden är förmodligen tagen någon gång i början på förra seklet. Foto: TT

Dags för Badortsdagarna i Öregrund

Publicerad

I helgen intas kuststaden Öregrund av historieintresserade och barnfamiljer som vill ta del av den gamla kurortsmiljön.

I över 25 år har Badortsdagarna gått av stapeln i Öregrund.

Ursprungsidéen kom av företagare inom turismen som ville förlänga säsongen i Öregrund.

– Man ville ha något som lockade ut turisterna hit. Öregrund var en kurort runt förra sekelskiftet och man ville skapa en känsla av Öregrund som det var när det var på den tiden, säger stadsguiden Beatrice Ramstedt, som tar med besökarna på en badortsvandring i kvarteren där badgästerna höll till, förbi societetshuset, de vackra villorna och resterna av det gamla varmbadhuset.

– Det brukar vara mycket folk som går runt och flanerar mellan marknaden, scenen och hembygdsgården, säger Beatrice Ramstedt.

Traditionellt dopp

En av höjdpunkterna brukar vara det traditionsenliga badortsdoppet där besökare kan doppa sig i tidstypiska badkläder.

Andra programpunkter är en hattparad, veteranbilar och så den gammeldagsa marknaden med knallar som säljer hantverk, brända mandlar och naturprodukter.

Dessutom uppträder flera artister och Upplandsmuséets utställning Badlif visas upp. En skildring av Öregrund och Östhammar under badhusepoken kring förra sekelskiftet.

– Öregrund var i början på förra seklet den största och mest berömda kurorten i Sverige, säger Jan Stanje från Lions som arrangerar dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.